Hlavní obsah

Hlavní expozice podzimní Flory Olomouc bude pojata jako říše ovoce a zeleniny

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jak říše ovoce a zeleniny bude pojata hlavní expozice podzimní výstavy Flora Olomouc, která bude příští čtvrtek až neděli v areálu Výstaviště Flora Olomouc. Připomene význam ovoce a zeleniny pro člověka i zdravé způsoby pěstování.

Článek

Podzimní etapa výstavy Flora se svým tematickým laděním podle předsedkyně představenstva Výstaviště Flora Evy Fuglíčkové připojí k iniciativě Organizace spojených národů, jejíž Valné shromáždění vyhlásilo letošní rok jako Mezinárodní rok ovoce a zeleniny. „Jsme rádi, že se Výstaviště Flora Olomouc zapojilo do celosvětové iniciativy OSN, která připomíná význam ovoce a zeleniny pro zdraví každého z nás,“ podotkla Fuglíčková.

Součástí podzimní etapy výstavy Flora Olomouc budou tradičně zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima 2021, který zahrnuje soutěž kuchařů a cukrářů Olima Cup, soutěžní klání o nejlepší marmeládu Flora džem či mezinárodní Grand Prix ovocných destilátů Flora košt.

V letošním roce je do soutěže Flora košt přihlášeno 314 vzorků. Kromě tradičních pálenek ze švestek, hrušek a jablek je na seznamu soutěžních vzorků také ananasovice, malinovice nebo borůvkovice. Mezi ostatními lihovinami letošní ročník zpestřil mátový a zázvorový likér nebo destilát získaný macerací víček ze včelích plástů.

Návštěvníci podzimí Flory se budou moci zúčastnit slavnostního vyhlášení letošních držitelů certifikátu Regionální potravina Olomouckého kraje. Na programu je tradiční dýňodlabání, což je soutěž pro žáky základních škol v dlabání dýní, i prezentace včelařských potřeb a včelích produktů Hanácká včela. Součástí podzimní etapy jsou také Oslavy lesa na Floře.

Výstaviště Flora společně s předními českými floristy uspořádá od 14. do 29. října akci Rozkvetlé památky. Letos budou ukázky floristického umění k vidění ve čtyřech olomouckých kostech.

Loni podzimní přehlídka ovoce a zeleniny Flora kvůli sílící pandemii koronaviru zaznamenala zhruba poloviční návštěvnost oproti roku 2019, kdy si výstavu nenechalo ujít 20.000 návštěvníků. Loni se kvůli pandemii koronaviru konala pouze letní a podzimní varianta výstavy Flora, jarní část byla loni i letos zrušena.

Reklama

Doporučované