Hlavní obsah

Hlavní Johnsonův stratég nad propastí. Tlak na Cummingsovu rezignaci roste

Foto: Profimedia.cz

Dominic Cummings, hlavní stratég britské vlády a poradce premiéra Borise Johnsona.

Reklama

„Toho, co jsem udělal, nelituji,“ ujistil novináře na tiskové konferenci Dominic Cummings. Hlavní poradce Borise Johnsona, který zjevně porušil pravidla karantény, jež pomáhal sepisovat. Čelí nevídanému tlaku na rezignaci.

Článek

Před pár dny vyšlo najevo, že Cummings jen pár dní poté, co se Británie na konci března uzavřela do přísné karantény, vycestoval z Londýna. A to se svou ženou, jež vykazovala symptomy covid-19, a čtyřletým synem. Jako kdyby pro něj pravidla, která pomáhal vymyslet, neplatila. Na tiskové konferenci, jež se konala v pondělí, se však Cummings ani náznakem neomluvil.

Autem ujela rodina pořádnou štreku – namířeno měla do severoanglického Durhamu, města, kde se Johnsonova pravá ruka narodila a kde žijí i Cummingsovi rodiče. Hlavní poradce premiéra to v pondělí na bezprecedentní tiskové konferenci odůvodnil tím, že musel zajistit, že o jeho syna bude postaráno, i kdyby on a jeho žena onemocněli.

Jak to souvisí s výletem k hradu Barnard, který rodina podnikla 12. dubna, je otázkou. Projděte si časovou osu, na níž jsou vyznačené všechny důležité momenty kauzy, která zastínila i britskou nákazu novým koronavirem.

Pravá ruka Johnsona

Kauza už od pátku hýbe Velkou Británií. A není se čemu divit – Cummings platí za supersilného hráče s velkým vlivem na Johnsona. Jejich spojenectví je dlouholeté a premiérovi přineslo mimo jiné uhájení křesla britského premiéra v prosincových volbách a drtivé vítězství nad opozicí.

Důležité slovo měl Cummings i v rozhodování o tom, jak se Spojené království postaví koronavirové krizi. Britský list The Sunday Times už před více než měsícem popsal, jaká cesta vedla k přísné karanténě a vysokému počtu nakažených i obětí. Byl to právě Johnsonův hlavní poradce, kdo nejdřív prosazoval myšlenku kolektivní imunity, tedy že by nákaza prošla populací a Britové by si proti novému koronaviru vytvořili protilátky. A podle britských médií byl následně i jedním z těch, kdo se podílel na sepisování koronavirových opatření.

Podle politického reportéra BBC Roba Watsona, který promluvil v ranní audio svodce Global News Podcast, Cummings není typický politický poradce. Není totiž lehce nahraditelný. „Je složité dostatečně zdůraznit, jak moc důležitý je. Nemyslím si, že by kdokoliv z Westminsteru řekl, že přeháním, když jeho a Borise Johnsona popíšu jako dva nejdůležitější muže britské politiky,“ uvedl Watson v podcastu.

Cummings byl i mozkem hlavní probrexitové kampaně Vote Leave, která s Johnsonem v čele zvítězila v referendu o odchodu Británie z Evropské unie. „Obecně je toto partnerství vnímáno tak, že Johnson je ten, který dává projevy, ale za všemi těmi velkými nápady, detaily a učiněnými kroky stojí Dominic Cummings,“ uvedl Watson pro BBC.

Foto: Profimedia.cz

Úterní protest před Cummingsovým domem na severu Londýna.

Pokrytectví i nebezpečný precedens

Na hlavu Cummingse, potažmo i Johnsona a Downing Street, se teď sype neutuchající kritika. Ta podle BBC poukazuje třeba na to, že je nyní otázkou, zda Britové při pohledu na premiérova člověka, který evidentně ignoroval nařízení, jež navíc dával dohromady, nepůjdou stejnou cestou.

Cummingsovo jednání působí jako ukázka prvotřídního pokrytectví. „Obyčejní“ Britové museli následovat vládní nařízení a skutečně zůstali doma, takže své příbuzné nějakou dobu neviděli. A muž, který v době probrexitové kampaně hlásal převzetí kontroly zpět od nikým nevolených úředníků, je najednou sám prominentem, jenž se nikomu nezodpovídá a který svá vlastní pravidla ohýbá, jak je mu libo. Johnson mu kryje záda – i přesto, že někteří jeho spolustraníci by se nejraději jeho hlavního poradce zbavili.

Foto: Profimedia.cz

Kauza se stala terčem mnoha posměšků – kreslený vtip je od Petera Schranka.

Premiér v neděli podle serveru Politico uvedl, že si je jistý, že jeho hlavní poradce jednal zodpovědně a podle pravidel. Naplno přijal Cummingsovo vysvětlení, tedy to, že poradce „neměl jinou možnost“ než cestovat víc než 400 kilometrů z Londýna na sever k rodičům kvůli péči o svého syna. Johnson to omluvil otcovskými instinkty.

Člen vlády rezignoval, další se od Cummingse odvracejí

Bezbřehé pochopení pro poradcovy kroky ale u Johnsona nejspíš začíná i končí. O víkendu se sociálními sítěmi sice prohnala vlna příspěvků vyjadřujících podporu z řad členů vlády, od té doby je ale určitě hlasitější protistrana. Ta žádá Cummingsovu rezignaci.

V úterý kvůli poradci odstoupil ze své funkce náměstek ministra pro skotské záležitosti, konzervativec Douglas Ross. „Uvítal jsem vyjádření objasňující záležitosti, s některými aspekty toho vysvětlení mám ale stále problém. Proto jsem rezignoval z funkce vládního ministra,“ napsal na Twitter Ross zastupující skotský volební okrsek Moray.

Ross není mezi konzervativci jediný, kdo se postavil proti vládnímu poradci. S vyjádřením v úterý vystoupil i poslanec Mark Harper. Ten odsoudil Cummingsův výlet k hradu Barnard a uvedl, že ho zklamalo, že lidé z poradce nedostali ani omluvu. „Vždy jsem říkal, že politika je týmová práce, ne individuální,“ okomentoval své stanovisko Harper na Twitteru. A přidávají se k němu i další.

Kauza rezonuje ve všech sférách společnosti, proti Cummingsovi se vyjadřují novináři i známé osobnosti, třeba J. K. Rowlingová nebo herec Hugh Grant. Známý příznivec Labouristické strany napsal sarkasticky na Twitter: „Tohle mě překvapuje, vždycky jsem si myslel, že tito lidé budou dobře vládnout.“

Legraci si z pondělní tiskové konference udělala i komička Kathy Burkeová. „Ta farma zní krásně. Jsem si jistá, že tam bylo spoustu prostoru projet se a otestovat staré oči,“ napsala s odkazem na Cummingsovo vágní vysvětlení výletu k hradu Barnard.

Reklama

Doporučované