Hlavní obsah

Hlavní kostel v Liberci má opravené varhany, budou hrát lépe

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Hlavní kostel sv. Antonína Velikého v Liberci má opravené varhany. Cenný nástroj z 19. století byl ve velmi špatném stavu. Zbývá už jen napojit hrací stroj a naladit.

Článek

Kovové varhany v kostele nedaleko radnice jsou po generální opravě a doplněné o nové technologie. „Takže budou mít jinačí dozvuk, budou hrát rychleji,“ uvedl arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka. Nový je i hrací stůl, ze kterého varhaník nástroj ovládá. Předchozí byl dvoumanuálový. „Jelikož postupem času se manuály v něm různě předělávaly a střídaly, tak byl ve stavu, kdy nebylo možné jej použít. A on se i celý rozpadl díky červotočům,“ uvedl arciděkan. Nový dubový hrací stroj je podle něj třímanuálový, jak býval původně zamýšlený, a umožní využít všechny píšťaly varhan. To předchozí dvoumanuálový nezvládal, a tak několik píšťal bylo nefunkčních.

Lepšímu zvuku by měla pomoct i výměna dalších částí. „Byl tady malý měch a slabý motor, takže ani nebylo možné, aby úplně to pléno mohlo znít. Teď je motor podstatně silnější a měchy jsou větší, takže tím pádem bude moci to pléno být celé,“ uvedl Jurnečka. Pléno je laicky řečeno nejsilnější zvuk, kterého jsou varhany schopné.

Lidé by si je mohli poslechnout poprvé na Dušičky, případně na Vánoce.

Na renovaci varhan se podařilo arciděkanství získat evropskou dotaci, z vlastního musí zaplatit milion korun. Podle Jurnečky potřebují sehnat ještě asi 400 tisíc. Vypsání sbírky ale podle něj zhatila pandemie koronaviru. „Uvidíme, zda sbírku spustíme teď na podzim,“ vedl Jurnečka. Pokud ji vyhlásit nebudou moci, zkusí podle něj oslovit i místní firmy.

Kostel sv. Antonína Velikého postavený v gotickém slohu je nejstarší památkou v Liberci. Současnou podobu získával od konce 16. století, kdy kamenný kostel nahradil původní dřevěný kostelík z první poloviny 14. století. Postupně ho rozšiřovali. Poslední větší rekonstrukce se uskutečnila na konci 19. století, kdy získal také 70,5 metru vysokou věž, která je nejvyšší ve městě. Na obnově kostela se pracuje už několik let, blíží se k závěru. Potřeba je ještě opravit vitráže, odhadem za 5,5 milionu korun. „Vitráže nám padají vlastní vahou, takže budeme od podzimu shánět peníze na to, abychom je v roce 2021, maximálně 2022 mohli udělat. A pak ještě zbytek zvonů a jsme tady hotoví,“ dodal arciděkan.

Reklama

Doporučované