Hlavní obsah

Hlavní nepřátelé Ruska: Pečeněhové, Polovci a koronavirus

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Reklama

Vlnu vtipů na sociálních sítích v Rusku rozpoutal prezident Vladimir Putin, když v televizním přenosu přirovnal boj proti koronaviru k boji proti turkickým nájezdníkům.

Článek

Ve středu 8. dubna Vladimir Putin opět promluvil k ruskému národu o situaci kolem koronaviru. Všechna jeho slova o opatřeních však zůstala téměř bez povšimnutí. Plnou pozornost médií a veřejnosti připoutalo jeho srovnání boje proti koronaviru k boji proti Polovcům a Pečeněhům, kterým Rusové naposledy museli čelit v raném středověku.

„Vážení přátelé, naše země často čelila velmi složitým situacím: týrali ji Pečeněhové a Polovci, ale Rusko všechno zvládlo. Porazíme i tuto koronavirovou nákazu. Společně to dáme,“ prohlásil Putin.

Jeho vyjadření o turkických nájezdnících rozpoutalo v Rusku vlnu vtipů a kritiky. „Naposledy se Pečeněhové dostali do trendů na Twitteru v 11. století,“ poznamenal jeden z vtipálků podle ruské redakce BBC. „Na chvilku jsem si zdříml – a Rusko vyhlásilo válku Pečeněhům,“ přidal se další.

„Během pandemie se příroda očistila natolik, že se do Ruska vrátili Pečeněhové,“ dodal komik, vystupující pod pseudonymem Bob Farber. Jiný příspěvek má zase za prokázané, kam až šéf státu dočetl učebnici dějepisu.

Další vtipy se berou ze zvukové velmi těsné blízkosti výrazů ruštiny pro Pečeněhy a pro sušenky. A tak ke chvále slavného ruského vítězství vtipálci obvykle dodávají obrázek talíře plného keksů, třeba s poznámkou „poznej nepřítele“, anebo s naivním dotazem, zda Putinovi Pečeněhové byli s polevou, anebo ovesné.

„Mám poslední dobou strach z Pečeněhů,“ stěžuje si Putin podle jiného vtipu psychiatrovi. „Nebojte se, už dávno žádné sušenky nejsou,“ uklidňuje jej lékař.

Opoziční předák Alexej Navalnyj je zase zvědavý, „za jak dlouho vládní strana Jednotné Rusko navrhne poslat 15 miliard na oslavy výročí vítězství nad Pečeněhy“.

Kdo to byli Pečeněhové a Polovci?

Polovci byli kočovné kmeny, část z nich se ve vrcholném středověku dostala do střední Evropy.

Pečeněhové byli jeden z kmenů Oguzských Turků.

Poslední nájezdy Pečeněhů na Kyjevskou Rus se uskutečnily v roce 1036, kdy byli pod Kyjevem poraženi Jaroslavem Moudrým.

Uživatelé sociálních sítí také obvinili ruského prezidenta z neznalosti dějepisu a z toho, že se dopustil historické chyby. V komické formě se lidé snažili Putinovi připomenout, že Kyjevská Rus vznikla v 9. století na území dnešní Ukrajiny a pod nápor svých nepřátel se dostala v 10. až 12. století, kdy Moskevské knížectví neexistovalo. Vzniklo až na konci 13. století.

Chybu přiznal i Putinův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov, podle jehož slov bylo použití fráze o nájezdech Pečeněhů prezidentovou vlastní iniciativou. Podle Peskova je však Kyjevská Rus nedílnou součástí historie Ruské federace.

Reklama

Doporučované