Hlavní obsah

Hlavní obviněný v kauze nemocničních zakázek začal spolupracovat s policií a promluvil o korupci

Kdo je podnikatel Tomáš Horáček?Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podnikatele Tomáše Horáčka pustil státní zástupce z vazby.

Článek

V korupční kauze, ve které figuruje podnikatel ve zdravotnictví Tomáš Horáček nebo bývalá šéfka Nemocnice na Bulovce Andrea Vrbovská, došlo po půl roce ke zlomu.

Státní zástupce, jak uvedla Česká televize, se rozhodl, že Horáčka po více než šesti měsících propustí z vazby.

„Dospěl jsem k závěru, že trestní stíhání jednoho z obviněných není nadále nutné vést vazebně, a proto jsem v jeho případě rozhodl o nahrazení vazby několika opatřeními,“ uvedl pro Seznam státní zástupce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

K tomuto kroku došlo podle zjištění Seznamu poté, co podnikatel začal s policií spolupracovat.

Zdroje, které jsou obeznámeny s průběhem vyšetřování, uvedly, že Horáček v uplynulých dnech vypovídal. Byl velmi otevřený a nemluvil jen o trestné činnosti.

„Bez komentáře,“ řekl advokát Jiří Teryngel, který Horáčka zastupuje, na otázku Seznamu, zda jeho klient začal s policisty spolupracovat. Nekomentovali to ani žalobci.

Horáček byl zadržen a obviněn loni na konci června společně třeba s bývalou ředitelkou Nemocnice Na Bulovce Andreou Vrbovskou.

Jak už Seznam uvedl po Horáčkově zadržení, detektivové zmapovali, jak tento podnikatel podle nich cíleně řídil zakázky na catering v pražské Nemocnici Na Františku – snažil se je dohodit konkrétním firmám.

Ani jednou to nevyšlo, ale za to, že výsledek tendru zařídil, požadoval podle obvinění jednou čtyři a půl milionu, podruhé rovných pět milionů korun.

Reklama

Doporučované