Hlavní obsah

Hlavní Sobotkův oponent chce do vedení ČSSD víc energie. A nejmenuje se Hašek

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola mluví o tom, co by šéf ČSSD měl dělat jinak.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Hlavním vnitrostranickým kritikem Bohuslava Sobotky je místo Michala Haška jihočeský hejtman Jiří Zimola. Chce do vedení strany.

Článek

Bude se v sobotu večer, po vyhlášení výsledků krajských voleb, konat nějaká tajná schůzka na zámku v Lánech?

Chybou by bylo ptát se na to v Brně jihomoravského hejtmana Michala Haška, který poslední utajenou akci oponentů Bohuslava Sobotky pořádal po sněmovních volbách v roce 2013.

Tentokrát se s otázkou musí do Českých Budějovic za jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou. Pětačtyřicetiletý politik, velký obdivovatel prezidenta Zemana, před třemi lety v Lánech také byl. Dnes je v sociální demokracii hlavním Sobotkovým rivalem.

Naopak Michal Hašek se neúspěšnou revoltou několikanásobně znemožnil a sám ví, že o tuhle roli přišel.

Lány? Já nic nechystám

Zimola se otázce na Lány směje. Žádný útok prý na Sobotku v případě volebního propadáku nechystá.

„Vím, že minulá schůzka se mnou navěky zůstane, je to určité stigma, které si nesu. Ale věřte, že se za něj nestydím, protože já jsem se tam nedopustil ničeho proti Sobotkovi," říká Zimola v rozhovoru pro Seznam.

„Já jsem si tam dobře pošmákl na guláši," pokračuje. „A že to bylo nevhodné, to už s odstupem vím. Že jsem byl použit jako užitečný idiot, to vím také. Je to fantastická zkušenost, kterou jsem dostal. Ale mohu vás ubezpečit, že s Milošem Zemanem se dovedu sejít jinak, ne takhle natajno. Ani já, ani prezident to nemáme zapotřebí.”

Jihočeský hejtman přesto dnes budí v centrále ČSSD největší obavy.

Je to muž, který uzavřel navzdory demonstracím krajskou koalici s komunisty a přiznává velmi dobré vztahy s Milošem Zemanem a také s prezidentovým poradcem Martinem Nejedlým. A hlavně do toho jako jediný veřejně prohlašuje, že Bohuslav Sobotka nemusí být příští rok na sjezdu jediným kandidátem na předsedu ČSSD.

„To je ale přece legitimní, jsme demokratická strana a může se stát, ať už po krajských volbách, nebo později, že se ke kandidatuře na předsedu může někdo odhodlat. Já to nedoporučuju, jenom říkám, že stát se to může,” říká Zimola, který prý ví, že je ve své straně vnímán jako enfant terrible nebo rebel.

Kde jsou další voliči?

Zimola stranickému vedení nejvíc vyčítá jinou věc - že ČSSD nepřibývají žádní voliči, i když sociální demokraté ve vládě prosadili většinu svého programu. Proto by se podle něho na březnovém sjezdu mělo částečně obměnit vedení strany - a je reálné, že on sám se bude ucházet o post místopředsedy.

„Strana je přece živý organismus, do něhož je třeba vnášet nové impulsy. Je celkem legitimní, že by se do nejužšího vedení strany mohly dostat řekněme i energičtější hlasy a jiné názory, které by ten obraz strany v očích veřejnosti mohly oživit. Ano, rád bych přispěl,” říká jihočeský hejtman.

Co konkrétně by chtěl ve vedení změnit?

„Někdy mi připadá, že naše slušnost ustupuje razanci Andreje Babiše. Je potřeba se bavit o tom, jak lépe prodávat uspěchy sociální demokracie, která je vůdčí stranou vlády," míní Zimola.

Pokud jde přímo o Sobotkův post, sám prý ani teď nevidí nikoho v ČSSD, kdo by si troufal postavit se premiérovi. Ani sebe?

„Já rozhodně nechci být tím, kdo by štěpil sociální demokracii. Můžete namítnout, že některé moje výroky vnesly mezi špičky sociální demokracie určitou míru nejistoty. No -  já za tu jejich paranoii úplně nemůžu. Já chci prostě být autonomní Zimola, který má své názory a zaplať pánbůh, že je může v sociální demokracii vyjadřovat,” říká.

Pokárání od Sobotky

Paranoia a podezřívání, o nichž mluví, vypukly, když po dohodě s Hradem navrhl zdanit církevní restituce, což bylo v rozporu s koaliční smlouvou. Premiér Sobotka ho tehdy za to veřejně pokáral, což Jiří Zimola evidentně dodnes neskousl.

„Že tomu mému návrhu nerozuměl pan premiér, tomu jsem rozuměl já. Že tomu nerozuměl Slávek Sobotka jako předseda sociální demokracie, tomu jsem se podivoval. To, aby předseda politické strany nazval svého kandidujícího hejtmana populistou a laciným sběračem politických bodů, to tu ještě nebylo. To jsem mu do očí vyčetl a to jsem se na něj zlobil. Místo toho, abychom si ty věci vysvětlili, dočkal jsem se tohohle zostouzení,” zlobí se Zimola ještě dnes.

Právě ze ZImoly mají dnes lidé okolo Sobotky největší obavu, zvlášť pokud jeho volební výsledek v Jihočeském kraji bude nadprůměrný. Obávají se, že ho bude Miloš Zeman hecovat do stále větších střetů s předsedou strany a výsledkem jen budou vnitrostranické střety, tradiční nemoc ČSSD před sněmovními volbami.

„Miloš Zeman nevystupuje proti sociální demokracii, Miloš Zeman je sociálním demokratem, byť už není aktivním členem. Miloš Zeman vystupuje proti některým sociálním demokratům. Ale to přece neznamená, že chce zničit sociální demokracii,” říká na to Zimola.

Rozložit stranu může příští rok debata o tom, koho sociální demokracie podpoří v prezidentských volbách v lednu 2018. Dnes jsou totiž ve vedení ČSSD jen Zemanovi odpůrci, kteří by si přáli na Hradě někoho jiného. Naopak Jiří Zimola přichází jednoznačně prosazovat Miloše Zemana jako kandidáta, jehož musí sociální demokracie podpořit.

„Miloš Zeman je dobrý prezident. A čím víc kritických hlasů proti němu slyším, tím víc mě to ubezpečuje v tom, že mám na něj správný názor. Pokud Miloš Zeman ohlásí kandidaturu, neměli bychom stavět vlastního kandidáta a jednoznačně ho podpořit,” dodává Jiří Zimola.

Reklama

Doporučované