Hlavní obsah

Hlavním městem pro vakcíny budou Říčany. Avenier převzal distribuci

Foto: rafapress, Shutterstock.com

Zatím bude firma Avenier rozvážet vakcínu od Moderny. O distribuci dalších očkovacích látek se má rozhodnout v samostatných soutěžích.

Reklama

Vakcíny proti koronaviru bude rozvážet po republice firma miliardáře Chrenka. Technicky a personálně jsme připraveni, už komunikujeme i s krajskými koordinátory, uvedla.

Článek

Zdravotní pojišťovny a Ministerstvo zdravotnictví podepsaly trojstrannou smlouvu o skladování a distribuci vakcíny od firmy Moderna s firmou Avenier.

Fakticky tedy už nic nebrání tomu, aby rozvoz této očkovací látky převzala tato soukromá společnost, která patří do skupiny Agel miliardáře Tomáše Chrenka a která vyhrála veřejnou soutěž vypsanou právě pojišťovnami a ministerstvem.

„Teď už záleží jen na tom, kdy do Česka doputuje další várka vakcíny,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Milan Řepka, který také informaci o podpisu smlouvy potvrdil.

Mediální zástupce Avenieru Martin Nesrsta uvedl, že jsou připraveni personálně i technicky. „Jsme už také v kontaktu s jednotlivými krajskými koordinátory očkování, podle jejichž pokynů by vakcína měla být distribuována na jednotlivá očkovací místa,“ sdělil Nesrsta.

Klíčovým bodem distribuce se stane centrální sklad Avenieru v Říčanech u Prahy.

Nelze vyloučit, že Avenier následně převezme i distribuci dalších očkovacích látek, které směřují na evropský a český trh (AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson). Největší pojišťovna VZP totiž už dříve uvedla, že v optimálním případě by bylo vhodné rozvážet vakcíny pod jedním distributorem.

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Dvojí cestu vakcín od výrobců až do jednotlivých očkovacích míst nastiňuje aktualizovaná vládní očkovací strategie.

Samostatný kanál pro Pfizer/BioNTech

Distribuce očkovacích látek pojede v Česku dle schválené očkovací strategie po dvou samostatných liniích.

Zcela odděleně se distribuuje vakcína Pfizer/BioNTech. Je totiž velmi náročná na teplotní podmínky (očkovací látka je dodávána ve stavu hlubokého zamražení, při teplotě -90 °C až -60 °C). Sám výrobce ji rozváží na 31 distribučních očkovacích míst po celé České republice.

Jde především o fakultní a další velké nemocnice v jednotlivých krajích. Ve středních Čechách s jejich strategickou polohou je těchto distribučních míst hned pět (nemocnice v Kladně, Mladé Boleslavi, Benešově, Kolíně a v Příbrami), v jiných krajích jde často jen o jedno místo. Například na Vysočině je distribučním místem nemocnice v Jihlavě.

A z těchto 31 „uzlových bodů“ putuje vakcína na další očkovací místa, což jsou obvykle menší nemocnice městského typu. Po rozmrazení a naředění by měla být vakcína co nejdříve aplikována.

Z Říčan do zbytku republiky

Firma Avenier přebírá klíčovou pozici ve druhém distribučním řetězci, který je určen pro všechny ostatní vakcíny, ale zatím jím „protéká“ jen očkovací látka od firmy Moderna. Jak už bylo uvedeno, látka by výrobcem měla být dodávána na jediné místo v České republice, a to do centrálního skladu Avenieru v Říčanech.

Odtud by distributor dle schválené vládní očkovací strategie měl vakcíny převážet do svých regionálních skladů, kterých má po republice deset, a z nich by vakcína již měla směřovat (na základě pravidelných objednávek) na jednotlivá očkovací místa. Fakticky by tento systém měl kopírovat běžnou distribuci léčiv. U teplotně nenáročných vakcín jako je AstraZeneca by rozvoz měl posléze směřovat i do ordinací praktických lékařů.

„Distribuce bude samozřejmě organizována tak, aby to bylo co nejefektivnější. Tudíž na některá místa bude vakcína rozvážena přímo z Říčan,“ podotkl zástupce Avenieru Martin Nesrsta.

Veškerý pohyb očkovací látky po republice by měl být centrálně evidován. To samé se týká i případného rozvozu tzv. komplementárního materiálu (jehly, stříkačky), pokud by nebyl dostupný v běžné distribuci.

Vládní strategie počítá s tím, že během příštích měsíců by mělo být po celé ČR aplikováno až 14 milionů očkovacích dávek sedmi milionům lidí (při dvoudávkovém vakcinačním schématu). A těchto 14 milionů dávek znamená i 14 milionů vpichů.

Reklama

Související témata:

Doporučované