Hlavní obsah

Hledá se 37 přeběhlíků. V USA se čeká, zda volitelé zkříží Trumpovi cestu do Bílého domu

 

Reklama

Sbor volitelů má v pondělí oficiálně hlasovat a stvrdit tak Trumpovo vítězství.

Článek

Dnešek je prvním pondělím po druhé středě v prosinci, což podle amerického politického kalendáře znamená, že 538 členů sboru volitelů musí ve Washingtonu odevzdat svůj hlas pro jednoho z prezidentských kandidátů.

Ústava Spojených států přitom volitele z jednotlivých států nezavazuje, aby hlasovali podle toho, jak u nich rozhodli voliči. Donald Trump si v listopadu zajistil 306 volitelů, Hillary Clintonová 232. Ke zvolení je nutné získat nadpoloviční většinu volitelských hlasů, tedy 270.

Teoreticky je tedy možné, že kdyby se alespoň 37 volitelů Donalda Trumpa vzepřelo a hlas odevzdali druhé straně, mohla by vyhrát kandidátka demokratů.

Vzpoura volitelů se ovšem příliš nepředpokládá. Byť mnozí z nich v americkém tisku popisují, jak velkému tlaku momentálně čelí. Chodí jim desítky tisíc e-mailů, které je žádají o změnu stanoviska.

Foto: Reuters

Donald Trump

Velká Amerika by měla přemýšlet

Mnozí Američané stále nejsou s Trumpovým vítězstvím v listopadových volbách smíření. Několik demonstrací se konalo bezprostředně po oznámení výsledků, protestující se ovšem sešli i o uplynulém víkendu.

V neděli se jich zhruba dvě tisícovky sešly v kalifornském Los Angeles, demonstrace se účastnilo i množství přistěhovalců.

Lidé se sešli na Mezinárodní den migrantů a nesli hesla jako „Běženci vítáni" či „Zastavte Trumpa" nebo „Přinuťme Ameriku opět přemýšlet" (Make America Think Again), což je parafráze sloganu Trumpovy volební kampaně „Make America Great Again" (Udělejme Ameriku opět velikou). „Chci říct panu Trumpovi, že jsme imigranti, že pomáháme této ekonomice růst a že nechceme nic zadarmo," citovala ČTK jednu z demonstrujících žen.

Senátoři chtějí komisi

Prezidentské volby se nicméně možná budou prověřovat. Čtyři senátoři, dva demokraté a dva republikáni, včetně bývalého prezidentského kandidáta, zástupce Arizony Johna McCaina, iniciovali vznik komise, která má vyšetřit obvinění americké vlády v čele s Barackem Obamou, že Rusko a další země se pokusily narušit listopadové prezidentské volby hackerskými útoky. V tomto smyslu se podle listu The Washington Post vyjádřily i FBI a CIA.

Reklama

Související témata:

Doporučované