Hlavní obsah

Hledá se 440 tisíc lidí, Češi už ale došli

Rozhovor s viceprezidentkou Hospodářské komory Irenou Bartoňovou Pálkovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stravenky, příspěvky na penzijní pojištění, pátý týden dovolené, mimořádné finanční odměny a zdravotní benefity bude příští rok dostávat více zaměstnanců. Firmy k tomu nutí kritická situace na trhu práce.

Článek

Ve firmách nyní podle zjištění Hospodářské komory chybí zhruba 440 tisíc zaměstnanců, uvedla v rozhovoru pro Seznam viceprezidentka HK Irena Bartoňová Pálková. Potvrzuje tak nejnovější údaje úřadů práce, podle nichž nezaměstnanost atakuje rekordně nízké hodnoty, například v Praze klesla pod dvě procenta.

Firmám nezbývá nic jiného, než uvažovat o nabírání zahraničních pracovníků a lákat domácí na více benefitů.

Oficiální číslo, kolik lidí chybí na trhu práce, je 310 315. Ale mnoho firem už se ani na úřady neobrací, protože dopředu ví, že je to ztracené. Drtivá většina (80 procent) těch, co přece jen úřad práce kvůli novým posilám osloví, rovnou žádá o cizince.

Tři čtvrtiny větších podniků proto také zvažují, že v roce 2019 zavedou další zaměstnanecké benefity, vyplývá z šetření Hospodářské komory.

Firmy zaváděly nové zaměstnanecké benefity také letos. Z řad větších zaměstnavatelů nově zavedla nebo rozšířila portfolio zaměstnaneckých benefitů drtivá většina, celkem 80 procent z nich.

Zaměstnavatelé nejčastěji uvedli, že nabídku zaměstnaneckých benefitů chtějí v příštím roce rozšířit o stravenky, závodní jídelnu nebo občerstvení na pracovišti. Druhou nejčastěji plánovanou skupinou jsou sociální benefity v podobě příspěvků na důchod, pátého týdne dovolené nebo možnosti zkrácení pracovního úvazku kvůli studiu či péče o děti.

Štvalo by mě, kdyby manželka vydělávala víc za stejnou práci, říká šéf Vodafonu:

Rozhovor s generálním ředitelem českého Vodafonu Petrem Dvořákem.Video: Seznam Zprávy

Třetí skupinu tvoří finanční příspěvky a cílené zdravotní programy, konkrétně jde o rehabilitační, rekondiční a preventivní zdravotní programy. Zdravotní benefity už nyní poskytuje devět z deseti větších zaměstnavatelů.

Komora minulý týden uvedla, že 13. plat nebo odměnu v podobné výši za letošní rok vyplatí více firem než loni. Odměny se dočká 60 procent zaměstnanců soukromého sektoru. Po sezonních odměnách a tzv. 13. platech tak vzroste letos průměrná nominální mzda o 8,6 procenta. Loni celorepublikově stoupla podle Českého statistického úřadu o 6,2 procenta a dosáhla 29 496 Kč, letos podle prognózy komory vzroste o více než 2 500 Kč měsíčně na zhruba 32 000 Kč. Rychlý růst mezd bude pokračovat, podle predikce Hospodářské komory příští rok vzrostou o dalších 8,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované