Hlavní obsah

Hledá se aerolinka, která by létala z Brna do Mnichova. Za desítky milionů z veřejných peněz

Jihomoravský kraj hledá leteckého dopravce pro brněnské letiště.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jihomoravský kraj o více než měsíc prodloužil lhůtu pro podávání nabídek leteckých společností, které by chtěly v závazku veřejné služby provozovat linku z Brna do Mnichova.

Článek

Místo do 13. května mají zájemci podle Věstníku veřejných zakázek čas až do 24. června. Nový dopravce by nahradil britskou společnost bmi regional, která zajišťovala lety až do poloviny února, kdy zkrachovala.

Kraj chce opět podpořit dopravce z veřejných peněz, jako tomu bylo dosud. Stejně tak linku podporovalo penězi i Brno, v obou případech se jednalo o desítky milionů korun. Teoreticky se může přihlásit i dopravce, který by chtěl linku provozovat na komerční riziko, v takovém případě by kraj zakázku zrušil.

Hejtman Bohumil Šimek (ANO) věří, že by se mohlo létat do Mnichova znovu ještě letos. Kraj intenzivně s dopravci jedná a tento týden se uskutečnilo kontraktační jednání samospráv s dopravci v Hannoveru.

Linka z Brna do Mnichova začala létat v listopadu 2015. Od té doby se spoje rozšířily na lety dvakrát denně v každém směru od pondělí do pátku a v neděli se létalo tam a zpět. Měsíčně linku využilo přes 2 tisíce lidí. Loni přesáhla vytíženosti 50 procent. Minulý týden také začala létat linka do Berlína, kterou bez veřejné podpory provozuje nízkonákladová společnost Ryanair.

Reklama

Doporučované