Hlavní obsah

Voliči vybrali Kuberova nástupce. Je také z ODS a primátorem Teplic

Foto: ODS

Místo zesnulého Jaroslava Kubery bude senátorem za Teplicko Hynek Hanza.

Reklama

aktualizováno •

Vítěz voleb se ujme senátního mandátu na zbytek Kuberova funkčního období, tedy do 13. října 2024.

Článek

Lidé na Teplicku si v sobotu ve finále doplňovacích voleb vybrali nového senátora. Hlasování skončilo ve 14:00. Nástupcem Jaroslava Kubery (ODS), který v lednu náhle zemřel, se stane teplický primátor Hynek Hanza (ODS). Jeho soupeř, ředitel teplického teplického gymnázia Zdeněk Bergman (za Senátor 21), ho už nemůže předstihnout. Výsledky se stále sčítají, hlasování zveřejní Český statistický úřad během odpoledne na volebním webu.

Voliči svým hlasováním rozhodli nejen o novém zástupci v Senátu, ale i o úpravě sil mezi senátními frakcemi. Díky Hanzovi se senátorský klub ODS opět početně vyrovná nyní nejsilnějšímu klubu Starostů s 19 členy.

Rozložení sil bude platit až do podzimu, kdy se v říjnu spolu s krajskými uskuteční řádné senátní volby na třetině území republiky. Teplicka se podzimní senátní volby týkat nebudou. Vítěz doplňovacích voleb se totiž ujme senátního mandátu na zbytek Kuberova funkčního období, tedy do 13. října 2024.

Hanza byl mírným favoritem, před týdnem první kolo vyhrál se ziskem zhruba 30 procent hlasů. Bergman, který už finálový duel zažil předloni s Kuberou, v úvodním kole dostal zhruba 22 procent hlasů. Dnešní druhé kolo bylo jednoznačné, Hanza vyhraje zhruba o 16 procent.

Kuberova nástupce v horní komoře si měli lidé původně vybírat už na přelomu března a dubna. Vláda ale hlasování odložila kvůli epidemii koronaviru. Nejvyšší správní soud následně uvedl, že kabinet jednal mimo své pravomoci. Vláda proto následně musela nechat Parlamentem schválit zákon, který konání voleb určil nejpozději na červen. Volby na Teplicku i nyní kvůli nákaze doprovázela zvýšená hygienická opatření a také velmi malý zájem voličů.

Reklama

Související témata:

Doporučované