Hlavní obsah

Babiš musí kývnout na pravidla, která ho připraví o poslance

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Rozhodnutí Ústavního soudu nedlouho před volbami zásadně mění pravidla hry.

Reklama

Článek

Ústavní soudci několik měsíců před volbami zrušili část volebního zákona. A všichni se ptají na jedinou věc: Co bude dál? A my upřímně odpovídáme: Nevíme.

Nejsme to ale jenom my, autoři politického podcastu Vlevo dole Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší. Zaskočení rozhodnutím Ústavního soudu jsou i politici, politologové a ústavní experti. Můžeme vám ale nabídnout alespoň spekulace.

Jisté je jedno. Příští volby teď závisejí na velmi nepravděpodobné věci – že se dohodne Sněmovna i Senát i prezident. A že to zvládnou během pár měsíců. To vše v situaci, kdy nejsilnější sněmovní strana, Babišovo hnutí ANO, nemá na novém uspořádání zájem - připravilo by ji totiž o mandáty.

„Jestli se nám loni na konci roku při schvalování daňového balíčku zdálo, že Parlament zachvátil chaos, nebude to nic ve srovnání s tím, co nastane teď,“ myslí si Lucie Stuchlíková. „To vše uprostřed pandemie koronaviru, kdy už tak mají politici plno práce,“ dodává Václav Dolejší.

Rozhodnutí ústavních soudců zásadně mění pravidla hry – volební systém by už neměl upřednostňovat velké hráče a diskriminovat koalice a malé strany. Nejvíc dopadne na hnutí ANO Andreje Babiše – kdyby byla pravidla spravedlivější, v minulých volbách by dostalo o 15 poslanců méně.

Radovat se mohou případní Babišovi spojenci – KSČM a ČSSD, kteří (pokud tedy překročí 5% hranici) dostanou víc mandátů. Rozhodnutí ale paradoxně může poškodit dvě koalice, které původně vznikly právě s cílem obejít nespravedlivé rozdělení míst.

Jak ale co nejrychleji stvořit nový volební zákon? Zkrátka znovu čekáme na „muže s matematickým modelem“. Který tentokrát bude zachraňovat volby, nikoliv zemi před koronavirem.

Kdo bude nový D'Hondt? Chcete vědět, co je to mandátové číslo a skrutinium? Aktuální epizodu politické talkshow Vlevo dole si poslechněte v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované