Hlavní obsah

Hledá se náhrada za uvadající duo Robben-Ribéry. Dívejte se na Bayern živě v TV Seznam

Prohlédněte si pět nejhezčích listopadových gólů v podání fotbalistů Bayernu Mnichov.Video: DIGI Sport

 

Reklama

Televize Seznam odvysílá v sobotu přímý přenos bundesligového utkání Bayern Mnichov – 1. FC Norimberk. Ač je to k nevíře, ze šesti dosavadních domácích duelů vyhrál Bayern v této soutěži jen vstupní dva. Od 15. září, kdy z Allianz Areny odjel s nepořízenou Leverkusen, totiž hvězdný mnichovský tým pod vedením trenéra Nika Kovače na domácí bundesligovou výhru čeká. Odnese to v bavorském derby právě Norimberk?

Článek

Tak mizernou domácí bilanci Mnichovští v Bundeslize nepamatují. Už koncem září je vykolejil Augsburg (1:1). Následoval debakl od Mönchengladbachu (0:3). V listopadu plichta s Freiburgem (1:1). A minule proti Düsseldorfu už to vypadalo nadějně, čtvrt hodiny před koncem vedl Bayern o dva góly. Jenže konečný výsledek nabídl číslice 3:3.

Když si k tomu všemu připočítáte „venkovní“ prohry v Berlíně a na půdě lídra tabulky v Dortmundu, může být ještě Bayern skoro rád, že se v bundesligové tabulce drží na průběžné 4. pozici. Ale to je samozřejmě pro klub tohoto věhlasu hodně málo.

Co se s Bayernem děje? V živé paměti je ještě minulá sezona, kterou klub rozjel s italským rutinérem Carlem Ancelottim, jehož ale po pár kolech nespokojené hvězdy vyštípaly. A na vítězné vlně pak Mnichovští triumfálně projeli sezonou pod osvědčenou taktovkou penzisty Juppa Heynckese, který se kvůli nim z „vejminku“ na stadiony vrátil, ale jen na pár měsíců.

V létě starý pán jednoznačně odmítl pokračovat, a tak přišel Niko Kovač, nyní 47letý rodák ze Západního Berlína s chorvatským občanstvím, který v letech 2001–03 za Bayern hrával.

A jako kouč už stihl vést národní tým Chorvatska a ve dvou sezonách i bundesligový Frankfurt, který v květnu dovedl i k výhře ve finále Německého poháru právě proti Bayernu. Zápas měl trochu pikantní příchuť, protože už bylo nějaký pátek jasné, že Kovač v létě zamíří právě do Bayernu.

Přestupová aktivita klubu byla v létě minimální, což šéfové Bayernu v krizovém období, jímž si prošli na podzim, uznali jako chybu. „Klub má dostatek peněz, abychom tým posílili a byli více než konkurenceschopným soupeřem ve všech soutěžích,“ zdůraznil klubový boss Uli Hoeness.

Bayern podle všeho potřebuje kádr okysličit, jeho věkový průměr 28 let je nejvyšší v Bundeslize. Novou krev, zdá se, potřebuje zejména na křídlech, kde po léta nadobyčej úspěšně fungovali – tedy když byli zrovna zdraví – Franck Ribéry (35 let) a Arjen Robben (34).

Jenže co předvedli letos? V Bundeslize se zatím Ribéry navzdory nasazení do 11 zápasů blýskl jen gólovou přihrávkou v premiéře sezony proti Hoffenheimu. Od té doby ani ťuk. Tedy vyjma gólu Benfice v Lize mistrů, podívejte se na něj:

Arjen Robben zaznamenal v aktuální sezoně Bundesligy 3 branky, naposledy se ale trefil 25. září proti Augsburgu. A abychom byli spravedliví, také on si vylepšil statistiku dvěma góly do sítě Benfiky při výhře 5:1, která se v Lize mistrů urodila na konci listopadu.

Nizozemský rychlík Robben už před pár dny oznámil, že po deseti letech věrných služeb z Mnichova v létě odejde, nad francouzským mužem s jizvou na tváři, tedy Ribérym, se trochu pozatáhla mračna, když vyšlo najevo, že se po porážce v Dortmundu pustil do hádky s novinářem. A podle všeho v ní reportéra televize beIN i zlehka profackoval...

Náhradu za ně ostatně Bayern nebude muset hledat dlouho. Do skvělé formy se v posledních týdnech dostal Serge Gnabry, který po gólu do sítě Freiburgu skóroval i v minulém kole dvakrát proti Brémám. A po zranění se vrací Kingsley Coman, svého času asi nejrychlejší fotbalový talent na planetě.

Konkurence Gnabryho s Robbenem a Comana s Ribérym v grafice:

V zimě je má navíc doplnit i 18letý objev Alphonso Davies, kterého si Bayern vyhlédl v kanadském Vancouveru.

Nad trenérem Nikem Kovačem, jemuž z pozice asistenta kryje záda bratr Robert, už v různých fázích dosud rozporuplné sezony Bayernu několikrát zakroužili supové. Nicméně svou pozici dosud drží, i díky úspěchům v Lize mistrů, kde jde naopak všechno jako na drátkách.

Tedy vyjma domácí remízy 1:1 s Ajaxem. Ale Benfiku i AEK Atény dokázal Bayern dvakrát porazit. Takže postup má jistý a k prvenství ve skupině mu ve středu 12. prosince bude stačit uhrát v Amsterdamu remízu.

V lize však Bayern pevnou půdu pod nohama pořád hledá. Náznak úspěšné série, kterou nabídly výhry 5:1 nad Benfikou a 2:1 v Brémách, konečně potřebuje potvrdit i v domácím bundesligovém utkání. Tedy v sobotu proti Norimberku.

Když to nezvládne, znovu se oživí debaty o Kovačově osudu. V průběhu sezony se ohledně jeho možných nástupců skloňovala jména Zinédina Zidana či Antonia Conteho, opakovaně pak jméno Arséna Wengera.

Jistě by bylo zajímavé sledovat, jak by se rozvinula například jeho spolupráce s Gnabrym, kterého si léta piplal v mládežnických týmech Arsenalu, mezi dospělými mu však nikdy pořádnou šanci nedal. Nicméně aby mu nekomplikoval kariéru, pustil ho v létě 2016 za prakticky symbolických 5 milionů eur do Brém. Nyní už odborný web transfermarkt.de vidí hráčovu hodnotu jako šestinásobnou. A pokud Gnabry potvrdí statut nové hvězdy Bayernu (a německé reprezentace), půjde ještě mnohem výš.

I Gnabryho formu si budete moci na vlastní oči zkontrolovat v sobotu 8. prosince, kdy v 15:15 startuje na Televizi Seznam přímý přenos z utkání Bayern Mnichov – 1. FC Norimberk.

Reklama

Související témata:

Doporučované