Hlavní obsah

Hledá se nová práce pro Rážovou, zatím pobírá 80 procent platu

Foto: vlada.cz

Bývalá hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Reklama

Nyní už bývalá hlavní hygienička Jarmila Rážová zůstává na Ministerstvu zdravotnictví, které ji zařadilo mimo službu. Má ale ještě půl roku nárok na 80 procent dosavadního platu. Pokud se pro ni nenajde nová pozice.

Článek

Novou hlavní hygieničkou je od začátku týdne Pavla Svrčinová, dosavadní šéfka moravskoslezské krajské hygienické stanice. Co nyní čeká její předchůdkyni, zatím není jasné.

Důvod odvolání Rážové dosud ministr Jan Blatný (za ANO) neobjasnil, ale zatím zůstává na ministerstvu. „Bývalá hlavní hygienička Jarmila Rážová je aktuálně z organizačních důvodů zařazena mimo výkon služby. Její služební poměr k Ministerstvu zdravotnictví nadále trvá,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí resortu Barbora Peterová.

Rážová je teď v situaci, které se mezi úředníky slangově říká, že čeká v záloze či bazénu. A než se pro ni najde vhodná práce, má nadále nárok na 80 procent platu, ale nejdéle půl roku. Toto platí podle služebního zákona pro všechny státní zaměstnance zařazené mimo výkon služby z organizačních důvodů.

Jaké jsou další plány Jarmily Rážové, se jí Seznam Zprávy snažily zeptat. Opakovaně jsme jí volali i psali maily, avšak bez úspěchu.

Jak je to ve služebním zákoně

„Nemůže-li být zařazen na volné služební místo, zařadí se mimo výkon služby, nejdéle však na 6 měsíců. Ode dne zařazení mimo výkon služby činí plat státního zaměstnance 80 % měsíčního platu,“ stojí ve služebním zákonu.

Podle zákona doba šesti měsíců slouží k vyhledání volného místa vhodného pro Rážovou, která by i v tomto období měla vyvíjet pracovní aktivitu. Pokud jí Blatného resort novou funkci nenajde, měla by jako státní zaměstnanec skončit, protože se tím naplní důvod pro vydání rozhodnutí o ukončení služebního poměru.

Jarmila Rážová byla šéfkou hygieny od loňského jara, kdy opustila vedení středočeské hygieny. Jak už zaznělo, ministr Blatný ji ke konci února odvolal, aniž by to konkrétně odůvodnil. Na četné dotazy novinářů výslovně odmítl odpovědět.

„Je to moje rozhodnutí, které jsem nějakým způsobem okomentoval, a dál to komentovat nechci,“ řekl k tomu posledně ministr a popřel osobní antipatie či nátlak na odchod Rážové například ze strany premiéra.

Když dostala dotaz na odchod Rážové její nástupkyně Svrčinová v pořadu Ptám se já na Seznam Zprávách, uvedla: „Pan ministr mi řekl, že jeví známky únavy a má strach o její zdravotní stav.“

Rážové, která byla i v pozici náměstkyně ministra zdravotnictví, je připisována kritika směrem ke komunikaci vládních opatření, vůči kterým se v posledních měsících strhlo několik demonstrací a protestů.

Svrčinová je už třetí hlavní hygieničkou v době pandemie. Rážová ve funkci vystřídala Evu Gottvaldovou v době, kdy působila na Krajské hygienické stanici Středočeského kraje, kterou z pozice ředitelky vedla od roku 2016.

Na Ministerstvu zdravotnictví působila Rážová už v letech 2003 až 2007 jako vedoucí oddělení podpory veřejného zdraví. Mezi lety 2012 až 2016 pracovala jako zástupkyně hlavního hygienika Vladimíra Valenty. Působila také na pražské krajské hygienické stanici nebo ve Státním zdravotním ústavu.

Rážová vystudovala Lékařskou fakultu hygienickou na Univerzitě Karlově v Praze a absolvovala také postgraduální doktorské studium na Univerzitě obrany. Získala také specializační atestaci prvního stupně z oborů hygiena a epidemiologie a specializační atestace druhého stupně z oborů epidemiologie a veřejné zdravotnictví.

Reklama

Doporučované