Hlavní obsah

Hledá se viník koronaKarviné. Zn.: Rychle

Foto: Seznam Zprávy

Nad situací v OKD si všichni myjí ruce.

Reklama

Článek

Zjevně tu máme dvě vlády. Jedna všechno výborně zvládá a závidí nám ji celá Evropa. Ta druhá jen zvedá ruce na povel úředníků a rozhodně za nic nemůže.

Evropa si nemyslí, že Česko zvládá koronakrizi nejlépe ze všech, jak se rád chlubí český premiér.

Několik států kvůli rozjeté epidemii na Karvinsku omezilo vstup Čechů na své území, v jednu chvíli dokonce hrozily komplikace při cestě na dovolenou do Chorvatska. Noční můra každého populisty.

Takže je potřeba najít někoho, kdo za celou věc může. A to rychle, než se někdo začne zbytečně šťourat v tom, že majitel dolů OKD váhal s jejich uzavřením do chvíle, kdy bylo mezi zaměstnanci 700 nakažených. A že tím majitelem je stát.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a hlavní hygieničky Jarmily Rážové šíření viru způsobili horníci, kteří chodí po práci na pivo. Těžko říct, proč jsou tamní havíři tak nerozumní. Možná je zmátlo, že stát a hygiena považují za bezpečné, aby se tísnili tělo na tělo ve výtazích do šachet.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák z hnutí ANO by asi také rád na někoho ukázal prstem, ale ocitl se v prekérní situaci. Potřebuje, aby ho lidé v Karviné na podzim znovu volili. A ostatní možné viníky jmenoval do funkcí jeho stranický šéf. Takže slovy hejtmana: stala se velká chyba, ale radši nebudu hodnotit, kde přesně.

A konečně – podle premiéra Andreje Babiše je všechno vina hygieniků a epidemiologů. Vláda údajně nic nedělala, jen to schvalovala.

Zjevně tu máme dvě vlády. Jednu, která všechno výborně zvládá a závidí nám ji celá Evropa. Ta úřaduje v případě, že se daří. Pro opačné situace je tu vláda, která je úplně nesvéprávná, zvedá ruce na povel úředníků a rozhodně za nic nemůže.

Hledání obětního beránka nápadně připomíná situaci ze začátku epidemie, kdy zoufalí zdravotníci prosili lidi o doma ušité roušky. A členové vlády se mezitím na tiskovkách hádali, kdo může za to, že jich je málo.

Už tehdy to bylo strašidelné. Mohli jsme se ale utěšovat tím, že jsme přece jen na počátku nevídaného problému. Že se vláda z prvotního šoku sebere, udělá plán, rozjede chytrou karanténu a že to – marketingově řečeno – „společně zvládneme“.

A čím se budeme utěšovat teď?

Reklama

Související témata:

Doporučované