Hlavní obsah

Hledá se zámeček, který stál za pádem miliardáře

 

Reklama

Firmy z rozsáhlé panamské sítě Petra Speychala začaly v insolvenci ČKD Praha DIZ žádat desítky milionů korun.

Článek

Schovaný mezi moderní zástavbou v pražském Karlíně se krčí zámeček Sluncová. Klasicistně přebudovaná viniční usedlost stála na počátku letošního prudkého pádu miliardáře Petra Speychala a jím ovládaného strojírenského impéria ČKD. Teď se znovu podle zjištění Seznamu dostal do centra pozornosti, protože se v rámci insolvenčního řízení vedeného proti klíčové firmě strojírenského holdingu – ČKD Praha DIZ – „ztratil“.

Ne že by se kulturní památka propadla do země. Ale chybí v soupisu majetku, který ČKD Praha DIZ, jež se mimo jiné podílela na mnohamiliardové výstavbě tunelu Blanka, předala insolvenčnímu správci.

„Seznam majetku podle insolvenčního správce není kompletní, zejména pokud jde o pohledávky dlužníka. K jeho překvapení také v soupisu chybí podíl dlužníka ve společnosti ZÁMEČEK SLUNCOVÁ,“ stojí v zápisu z věřitelské schůze.

„Personální situace v ČKD Praha DIZ je velmi obtížná. Firma, která měla donedávna tři stovky zaměstnanců, má dnes nějakých deset lidí. A ti se musí vypořádat s dokumentací pro takto rozsáhlou insolvenci. Neviděl bych v tom tedy hned zlý úmysl, počkám na vyjádření dlužníka. Na druhou stranu, že chybí zrovna zámeček, je samozřejmě velmi zvláštní,“ sdělil Seznamu insolvenční správce ČKD Praha DIZ Jiří Zrůstek.

Proč je tak nápadné, že právě zámeček, který si v 17. století nechal zbudovat tehdejší primátor Nového Města pražského, chybí? Protože právě kvůli památkově chráněné budově se rozeběhla akce, která ČKD Praha DIZ a jejího majitele Speychala srazila na kolena.

Pusťte si rozhovor s investorem a finančníkem Pavolem Krúpou, který chce ovládnout krachující ČKD Praha DIZ:

V dubnu letošního roku totiž společný specializovaný úřad policie, celníků a daňové správy, tzv. Daňová Kobra, vyrazil proti firmě a obstavil jí veškerý majetek kvůli účasti na údajných daňových podvodech v rozsahu minimálně 800 milionů korun. Ty se měly „rozplynout“ v organizované síti více než 60 firem. Zásah spustila obava, že z ČKD mizí majetek a nebude tak možné později dlužné daně vymoci.

A právě zámeček Sluncová byl tím majetkem, který již byl na cestě z rukou ČKD pod křídla panamské schránkové firmy. V dubnu totiž dorazil na katastr dokument, díky němuž se majitelem zámečku namísto ČKD, která v něm měla od 70. let 20. století školicí středisko, stávala společnost Triplestar Invest. Ta měla od března i zapsané v zámečku své sídlo.

Směr Panama

Tuto firmu pak podle záznamu v obchodním rejstříku vlastní panamská společnost Pengrada International, jež sídlí na adrese teď již proslulé právní kanceláře Mossack Fonseca.

Policie převod zhatila a dodnes je podle záznamů v katastru nemovitostí zámeček obstaven.

Napojení na Mossack Fonseca je přitom klíčové. Miliardář Speychal, který se na veřejnosti neobjevuje a byl do letoška znám především jako majitel hokejové Sparty, totiž patřil k předním českým klientům této panamské kanceláře. Ta pro klienty z celého světa zařizovala a spravovala rozsáhlé off shorové struktury. Na jedenáct milionů dokumentů, které mimo jiné ukazují využívání daňových rájů světovými politiky, celebritami a byznysmeny, whistleblower poskytl novinářům a vznikla kauza Panama Papers.

Společné pátrání redaktorů Seznam.cz a serveru investigace.cz v těchto dokumentech ukázalo, že se Speychalem či s ním provázanými lidmi lze spojit na 45 firem v různých zahraničních jurisdikcích. Nejoblíbenější jsou přitom schránky na Seychelách či dceřiné firmy ve Velké Británii.

Požadavky ze zahraničí

A firmy z této sítě se teď začaly hlásit i do insolvenčního řízení ČKD Praha DIZ. Mezi jinými tak učinila i již zmíněná společnost Pengrada International. Uplatnila pohledávku ve výši 32 milionů korun. Mimochodem přesně takovou hodnotu má základní jmění firmy Zámeček Sluncová. Tuto pohledávku získala díky komplikované operaci, v níž jedna z dceřinek ČKD měla půjčit 126 milionů mateřské ČKD Praha DIZ. Tuto pohledávku pak odprodala skořápkové firmě v daňovém ráji a ta zas její část postoupila právě Pengradu.

Desítky milionů pak žádají další firmy, které patří do Speychalovy sítě. K většině z nich se nezná a na počátku kauzy Panama Papers letos na jaře ústy mluvčího ČKD odmítl, že by snad ovládal jakékoliv firmy, v nichž jeho jméno přímo nefiguruje.

Pohledávku za skoro 30 milionů přihlásila mateřská společnost konglomerátu firem ČKD Hanbury Finance. K té se Speychal zná a přihlášku i stvrdil svým podpisem.

Své nároky ale zaslala třeba i britská společnost Codeco Factoring, k níž se Speychal nezná, ale figurovala v řadě podezřelých transakcí, které díky Panama Papers vypluly na povrch.

A v neposlední řadě si o své peníze, konkrétně 1,5 milionu korun, řekla i samotná firma Zámeček Sluncová.

Reklama

Doporučované