Hlavní obsah

Hledání dárců kostní dřeně, běh bez úsilí i snadné učení jazyků

Ranní vysílání Televize Seznam Ráno na Seznamu (9. 9. 2019).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

Programové tipy Rána na Seznamu 9. 9. 2019

00:07 – Zprávy

07:27 – Učení cizích jazyků je pro většinu lidí poměrně obtížná disciplína, a pokud nejsme od malička zvyklí na jiný jazyk než mateřský, nebo nemáme talent, je to pro nás nepřirozená věc. Potom učení hraničí s biflováním. Jde to ale i jinak, než se biflovat. Víc objasnila polygot Markéta Králová.

„Talent na jazyky je ve společnosti mýtus. Člověk potřebuje energii, cílevědomost a systém. Když si předem nenaplánuje jednotlivé fáze, tak se moc daleko nedostane,“ řekla na Seznamu Králová.

12:38 – Radek Hrdina živě: Z čeho se skládá a jak se vyrábí indiánský stan

17:45 – Co píší weby Seznamu

30:11 – Zprávy

35:37 – V ruských komunálních volbách lidé vybírali nové zastupitele. Navíc přesně dnes je to dvacet let, kdy současný prezident Vladimir Putin odstartoval politickou kariéru a stal se poprvé premiérem Ruské federace. Jak se žije Rusům pod jeho vedením a jak tuto evropsko-asijskou zemi vnímají turisté? To vše s politickým geografem Michaelem Romancovem.

„Používat slovo volby ve spojitosti s Ruskem je přinejmenším problematické. Když se to slovo použije, většinou se předpokládá, že dotyčný má možnost volby,“ řekl Romancov Seznamu.

40:15 – Programové novinky v rádiu Expres FM

45:11 – Infoservis: Češi a jazyky

Jazyková úroveň Čechů se zlepšuje.

01:00:08 – Zprávy

01:05:57 – Lehkost, rychlost, přirozenost, neomezené množství energie, mladost a svěžest. To vše v sobě skrývá chi running. Co to přesně je? Nejen to nám řekl náš host Josefem Švermou, odborníkem na běh bez úsilí a certifikovaným instruktorem běhu.

„Chi running je běh, který je inspirovaný Tchaj-ťi, což je cvičení, kde člověk pomalými pohyby kontroluje většinu svalů v těle a má s nimi propojenou mysl. U normálního běhu člověk moc neřeší, jaké má držení těla a to je špatně,“ vysvětlil v Ránu na Seznamu Josef Šverma.

01:16:34 – Česko trápí nedostatek dárců kostní dřeně. Ročně přitom u nás onemocní přibližně 100 pacientů některým typem leukémie a 1000 pacientů různými poruchami krvetvorby, které je možné léčit transplantací kostní dřeně. IKEM proto chystá náborovou kampaň. Jeho mluvčí Gabriela Hošková řekla víc.

„Nedostatek dárců kostní dřeně je trvalý problém. Moje heslo je, že dárců není nikdy dost. Ke každému pacientovi musíme hledat něco jako identické dvojče, které ale zároveň není příbuzné. Je to jako hledat jehlu v kupce sena,“ vysvětlila Hošková a dodala, že čím víc dárců se zaregistruje, tím větší šance je na nalezení shody.

01:30:00 – Zprávy

01:41:46 – Jak proběhl další ročník akce Prague City Swim

01:51:19 – Co uvidíte v pořadu Byznys

Reklama

Doporučované