Hlavní obsah

Hledání E.T. mimozemšťana musíme brát vážně, říkají vědci a chtějí na to peníze

Foto: Profimedia.cz

Observatoř Very Large Array (VLA) v Novém Mexiku v lednu 2020.

Reklama

Hledání inteligentní formy života jinde ve vesmíru je třeba brát vážněji. Vědci na to požadují peníze ze státních fondů.

Článek

Vědci by chtěli konečně zjistit, jestli někde daleko ve vesmíru žije něco nebo někdo jako Spielbergův filmový E.T. – Mimozemšťan, či jiná forma života.

Šéf americké Národní astronomické observatoře Anthony Beasley s požadavkem, aby na to dostali státní dotace a že hledání mimozemšťanů je potřeba začít brát vážně, vystoupil na setkání Americké asociace pro rozvoj vědy v Seattlu. Míní, že by měla být pro tuto oblast výzkumu větší podpora ze strany státu.

„Výzkumu mimozemských civilizací se vládní podpora pro vědu po desetiletí vyhýbala,“ cituje vědce britská BBC. Financování z veřejného rozpočtu by bylo pro hledání inteligentní formy života historický okamžik, dosud je totiž tato vědní disciplína považovaná za okrajovou.

Ředitel americké národní radioastronomické observatoře v Charlottesville ve Virginii řekl, že je nyní „na čase, aby hledání inteligentní formy života bylo řádně integrováno do všech ostatních oblastí astronomie“.

Beasleyho návrh přichází v době, kdy jeden ze sponzorů tohoto výzkumu ze soukromého sektoru oznámil, že observatoř Very Large Array (VLA) v Novém Mexiku by se mohla připojit k úsilí najít známky inteligentního života mimo planetu Zemi. Tahle multifunkční observatoř je vybavená jedním z nejlepších dalekohledů na světě.

Podle Andrewa Siemiona, který vede vědecký tým na Kalifornské univerzitě zabývající se právě hledáním života ve vesmíru, by začlenění VLA do výzkumu zvýšilo šance na nalezení inteligentní formy života „desetkrát nebo dokonce stokrát“.

„Nyní jsme připraveni na nejkomplexnější průzkum vesmíru, který byl kdy proveden,“ řekl Siemion BBC. Podle Siemiona by zapojení VLA do výzkumu napomohlo důvěryhodnosti celého projektu.

Siemionův projekt nazvaný Breakthrough Listen, tedy „Průlomové naslouchání“, je soukromě financovaný projekt s cílem najít inteligentní mimozemskou komunikaci ve vesmíru. Desetiletý projekt byl zahájen v roce 2016 a financuje ho miliardář Yuri Milner částkou 100 milionů dolarů (téměř 2,3 miliardy korun).

Americká NASA financovala hledání inteligentní formy života ve vesmíru až 10 miliony dolarů ročně (230 milionů korun). Financování skončilo v roce 1993 po změně legislativy senátorem Richardem Bryanem, podle kterého šlo o plýtvání penězi. V USA ani jinde na světě dosud neexistovalo žádné větší veřejné financování podobných projektů.

„Lidé se vždy dívali na noční oblohu a přemýšleli, jestli tam venku někdo je,“ říká Siemion. „Nyní máme možnosti odpovědět na tuto otázku a možná udělat objev, který by se stal největším vědeckým objevem v historii lidstva,“ dodává vědec.

Reklama

Doporučované