Hlavní obsah

Hledání ztraceného Mostu. Václava Neckáře jsme vzali do míst jeho dětství

Všechno se změnilo. Václav Neckář s bratrem Janem ukazují v Mostě místa, která padla za oběť těžbě uhlí.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

Zpěvák Václav Neckář nás v rámci natáčení pořadu Moje místa provedl místy, která se od dob jeho mládí proměnila k nepoznání. Nabízíme vám ochutnávku pořádu.

Článek

Část dětství strávil Václav Neckář v Mostě. Sem jezdili s bratrem Janem o prázdninách za tatínkem. Ten byl původně herec, ale po roce 1948 mu komunisté zakázali hrát. „Neměl správnou stranickou knížku,“ říká v pořadu zpěvákův bratr, hudebník Jan.

„Dali mu na vybranou,“ vzpomíná Václav. „V kultuře dělat nesměl, tak jedině do uranových dolů nebo do zemědělství.“ Otec dal nakonec přednost té druhé možnosti. Začal pracovat u kamaráda na statku, jezdil se žebřiňákem a Václav si díky tomu vytvořil vztah ke koním.

„Spal jsem přímo nad maštalí,“ dodává. Na místě statku jsou dnes už jen zarostlé haldy.

Václav Neckář v Mostě v šedesátých letech začínal jako osvětlovač a elév v mostecké činohře. „Moje první role byla beze slov. Držel jsem halapartnu.”

Původní divadlo dnes už také neexistuje. Bylo odstřeleno kvůli těžbě uhlí.

Jak vypadala místa z dětství Václava Neckáře a jak vypadají dnes, uvidíte v pořadu Moje místa, který vysílá Televize Seznam ve středu 2. října ve 21:00. Ukázku z pořadu najdete ve videu umístěném nahoře v tomto textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované