Hlavní obsah

Hlídač u Prymuly: „Jsem najatý panem Babišem. Nemám být vidět.“

Marek Hanč, autor Faltýnkových projevů, stratég Prymulovy komunikace. Výstřižek z pořadu Neboli ukazuje jeho nelibost z toho, že byl natočen na Ministerstvu zdravotnictví.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Marek Hanč, marketingový expert hnutí ANO, úzkostlivě dbal na to, aby veřejnost o jeho působení u ministra Prymuly vůbec nevěděla. Nyní odpovídal na otázky Seznam Zpráv.

Článek

„Máme pravidlo, že nemáme být vidět,“ říká Marek Hanč a vysvětluje: „Jsem placený hnutím ANO, pomáháme ‚aňáckým‘ ministrům.“

Marek Hanč v minulosti působil jako poradce pražských primátorů Pavla Béma a Bohuslava Svobody (oba ODS), později byl u ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), v posledních letech působí v marketingovém štábu Andreje Babiše.

Následující rozhovor se odehrál prostřednictvím telefonu. Marek Hanč během odpovídání na otázky Seznam Zpráv několikrát vyslovil přání, aby bylo vše takzvaně „off the record“, tedy mimo záznam. Byl upozorněn, že zájmem redakce je získat jeho odpovědi „on the record“. Vzhledem k tomu, že je ve veřejném zájmu vědět, kdo a jak ovlivňuje dění na Ministerstvu zdravotnictví, notabene ani politická strana, která ho platí, není soukromým podnikem, když je placena z veřejných peněz, rozhovor publikujeme v původním znění.

Chtěl bych s vámi mluvit, jelikož vím, že dlouhodobě působíte na Ministerstvu zdravotnictví…

Jen 32 dnů, asi (od nástupu ministra Prymuly, pozn. red.). Dlouhodobě ne.

Vždyť jste tam působil i za ministra Vojtěcha.

Ne, ne, ne. No tak my máme ten systém takový, že jako pomáháme ministrům průběžně.

Já jsem dostal na starost zlepšení komunikace.

A povedlo se to?

Upřímně? Je to off the record?

Rád bych s vámi promluvil on the record.

Ne, ne. My máme pravidla v týmu, že o té práci nemluvíme. Neznáme se, já vás vnímám, že vás čtu, ale chci říct jednu věc. Za těch pár dnů se podařilo dost věcí. Měli jsme naplánováno řešit dezinformace, tiskovku na toto téma, oslovení Jakubů Jandů (šéf centra Evropské hodnoty, pozn. red.), kteří nám dost pomáhali, Jakubů Kalenských (analytik dezinformačních kampaní, pozn. red.). Měli jsme připravenou velkou kampaň. Myslím, že se ta komunikace výrazně zlepšila. Tečka.

To je proto, že pomáháme ministrům. Já jsem placený hnutím ANO. Pomáhám „aňáckým“ ministrům. Protože tady to byla krizová komunikace, tak jsme suplovali tiskový aparát, který se tam teprve ustanovoval. Máme pravidlo, že nemáme být vidět. Myslím, že ti lidé, kteří dělají komunikaci, nemají dělat „show on rozhovory“ ve stylu anglosaského světa nebo tady Jakubů Horáků (odborník na marketing, spolupracoval s Piráty, pozn. red.).

Jestli to pak ale nevyvolává dojem, že jste zákulisní hráč, který tam tahá za nitky? Vzpomněl jsem si, jak se na vás odvolával místopředseda ANO Faltýnek (sjezd ANO, únor 2017), že jste pro něj napsal projev. Napadlo mě, jestli jste nakonec nestál u zorganizování večerní schůzky Faltýnek–Prymula?

Ne, rozhodně ne! Já jsem skončil v devět večer na ministerstvu a jel jsem za rodinou. Rozhodně nejsem zákulisní hráč, já jsem prostě ghostwriter (člověk placený za psaní textů, pozn. red.), jsem člověk na média. Tohle není moje role, dělat vztahy. Ale možná je chyba, že jsem se měl zeptat ministra, kam jede. Ale jak říkám, nemám potřebu být vidět, nemám potřebu se prodávat na trhu, jak skvělou práci dělám, nebo nedělám.

Vím, že i minulé vedení ministerstva s vámi mělo problém, že jim do těch věcí moc zasahujete. Nebo jim moc koukáte pod prsty?

Já jsem najatý panem Babišem. To je můj klient. To je můj šéf.

No a není to pak těm ministrům proti srsti, že tam mají de facto špiona?

No já nevím. Já jsem tady nepůsobil… Ale bavíme se off record?

Já bych s vámi rád mluvil normálně.

Tak mi dejte čas, ale spíš říkám, že ne. Na to nemám ani povolení od šéfa a nemám ani potřebu vystupovat veřejně.

I když jste takhle veřejná figura?

Nejsem veřejná figura. Jak jsem veřejná figura? Platí mě stát? Jsem volený lidem?

Zasahujete do fungování veřejných institucí. Nemůžete se tvářit, že jste soukromník placený holdingem.

Znovu: nejsem veřejná figura! Řeším furt byznys, což je komunikace. Vždycky to tak je, vždycky to tak bylo. Nemám potřebu říkat, že se má dělat ‚tohleto‘ nebo ‚takovéhle rozhodnutí‘. Jsem placený za to, abych řekl, jak má vypadat komunikace.

A platí vás přímo ANO?

Ano. ANO.

Reklama

Doporučované