Hlavní obsah

Hlídače vlků z Wall Streetu čeká další mise. Chce ochočit bitcoin

Foto: Profimedia.cz

Gary Gensler.

Reklama

Šéf americké Komise pro cenné papíry Gary Gensler má kromě dohledu nad burzami z Wall Streetu ještě jeden úkol – najít způsob, jak regulovat kryptoměny. Při obchodu s nimi se totiž mohou klienti ošklivě spálit.

Článek

Miliony investorů nakupují do svých portfolií nejrůznější kryptoměny, jejichž hodnota tak kolísá, že i ostřílení obchodníci dostávají mořskou nemoc.

Počet lidí, kteří kryptoměny nakupují, vzbuzuje i pozornost centrálních bank a nejrůznějších hlídačů burz. Mezi jinými i těch nejmocnějších v USA.

Tamní šéf Komise pro cenné papíry Gary Gensler už počítá s tím, že USA zavedou robustní dohled, který by měl pomoci miliony Američanů s bitcoinovou (a jinou) peněženkou ochránit.

„Tři roky jsem o těchto technologiích učil a jsem vůči nim neutrální. Ale ohledně ochrany investorů být neutrální nemohu. Pokud chce někdo spekulovat, je to jeho volba, ale my zastáváme roli státu, který chrání investory před podvody,“ řekl Gensler pro server Bloomberg.

Obecně poznamenal, že pokročilé technologie vyvolaly v lidské historii ekonomický pokrok, a podobnou příležitost vidí i v digitálních prostředcích. To však podle něj může přijít jen se silnou a promyšlenou regulací. Proto požádal Kongres, aby schválil zákon, který by povolil federální agentuře, aby dohlížela kryptoburzy.

Nejvyšší čas schválit ETF

Na nedostatek nástrojů si však Gensler nestěžuje, prý jsou rozsáhlé už teď. V průběhu let se totiž ve Spojených státech řešilo, jaké druhy digitálních aktiv spadají pod kompetence jeho komise.

Například bitcoin, který působí jako měna, je považován za komoditu, nikoli za cenný papír. Existují však tisíce dalších coinů a Gensler věří, že většina z nich funguje jako neregistrované obligace, které se musejí řídit pravidly Komise pro cenné papíry.

K rozsáhlým regulacím se však nemají republikáni. „Spousta lidí chce jistotu. Vycházím z perspektivy, že lidé by měli mít maximální svobodu, co se týče transakcí, do kterých se chtějí zapojit dobrovolně. Musíme vést diskuzi o tom, jaký regulační rámec je správný,“ uvedla pro Bloomberg jejich zástupkyně v komisi Hester Peircová.

Gary Gensler

  • Od roku 2021 předsedá Komisi pro cenné papíry (SEC).
  • V minulosti se angažoval v rámci prezidentské kampaně Hillary Clintonové, poté přednášel na cambridgeské MIT.
  • Jeho přednášky ohledně kryptoměn mají na YouTube miliony zhlédnutí.
  • Během vlády Baracka Obamy působil jako předseda Komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC).
Foto: Profimedia.cz

Nový šéf SEC Gary Gensler

V USA i jinde se mimo jiné diskutuje o možnosti vzniku ETF Bitcoinu, tedy burzovně obchodovanému fondu, který by vedl k větší transparentnosti kryptosvěta a zřejmě by i přilákal nové investory.

Podle Genslera však neexistuje žádný pevný termín, ke kterému by měla Komise dospět k závěru ano–ne. SEC se dosud povolení těchto fondů bránil, jelikož se obával podvodů a manipulací na trhu s bitcoiny. Podle komisařky Peircové je však „nejvyšší čas“, aby SEC kryptoměnový ETF schválil.

Genslera zajímá i dopad stablecoinů

Nejsnadnějším způsobem, jak rychle zvládnout a zregulovat obchodování s digitálními tokeny, je podle předsedy SECu regulace samotných kryptoburz. Podle Bloombergu se však zajímá také o nové způsoby, kterými se lidé dostanou ke kryptoměnám – jako například přes peer-to-peer půjčky na platformách decentralizovaných financí (DeFi).

Gensler také sedí v Radě pro dohled nad finanční stabilitou vedené ministerstvem financí a v Bidenově Pracovní skupině pro finanční trhy, která nedávno uspořádala zasedání o dopadu stablecoinů.

Jde o kryptoměny, jejichž hodnota je vázána na tradičními měny, jako je americký dolar, a které se staly velkou součástí systému obchodování s kryptoměnami.

Regulační orgány se obávají toho, jaké dopady by mělo, kdyby se ukázalo, že některý ze stablecoinů nemá takovou hodnotu, jakou by měl mít, což se nedávno řešilo například v souvislosti s Tetherem.

Dvě komise pro kryptotrhy

Patrick McCarty, který učí o kryptoměnách na právnické fakultě Univerzity v Georgetownu, říká, že Genslerovo chápání digitálních aktiv a povědomí o nich znamená, že odvětví poskytne „spravedlivé slyšení“, ačkoli mnoho zastánců pravděpodobně zklame.

„Když kryptonadšenci říkají, že chtějí právní jistotu, tak to nemyslí vážně. Nechtějí být regulováni. A to úplně neodpovídá Garyho úhlu pohledu,“ říká McCarty.

Christine Trent Parkerová, která se jako partnerka právní kanceláře Reed Smith v New Yorku zaměřuje na kryptoaktiva, říká, že ačkoli by nová pravidla SEC přinesla odvětví větší jistotu, mohla by také vyústit ve větší kontrolu nad trhem.

Na jedné straně by stála Komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC), která by se zaměřila na virtuální měny jako třeba bitcoiny, a SEC by se zabýval v podstatě vším ostatním.

Přístup ke kryptu je stále diskutovanou věcí napříč světem. Zatímco Spojené státy chtějí mít alespoň částečnou kontrolu nad trhem, který vznikl, aby nebyl kontrolován, v jiných zemích jsou nálady vůči kryptu chladnější.

Například Indická centrální banka hodlá digitální coiny zakázat, zatímco Čína provádí zátah na těžaře volatilních měn.

Reklama

Související témata:

Doporučované