Hlavní obsah

Hlídají Pražský hrad nebo Lány, Hradní stráž byla poprvé na misi v Afghánistánu

Reportáž o první zahraniční misi Hradní stráže v Afghánistánu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Uniforma, vážný výraz v obličeji a neustále v pozoru. Hradní stráž všichni znají jako vojáky, kteří hlídají prezidenta na Hradě nebo v Lánech. Loni se ale poprvé vydali na misi do Afghánistánu.

Článek

Šest členů Hradní stráže plnilo úkoly půl roku v Kábulu. Hlavní bylo zajištění bezpečnosti leteckých instruktorů, ale i pozemního leteckého personálu v místě nasazení.

,,Byli jsme složení z dobrovolníků, kteří museli splňovat určitá kritéria. To znamená odsloužená doba u Hradní stráže a mít předpoklady pro výjezd na zahraniční misi. My jsme původně měli plnit úkoly, které se týkaly výjezdů mimo základnu, ale vzhledem k bezpečnostní situaci byly úkoly upraveny a sloužili jsme na afghánské části, kde jsme plnili úkoly ochrany a strážní službu,“ řekl Seznamu velitel strážní čety Hradní stráže Štefan Belko.

Voják Belko vzpomíná, že silný moment pro vojáky Hradní stráže bylo, když se dozvěděli o úmrtí českých vojáků.

,,Samozřejmě to byly ty události, kdy zemřeli čeští vojáci. To si asi všichni kluci u nás uvědomili, že si tam na vojáky nehrajeme,“ popsal své zkušenosti voják Belko.

,,Celá věc je hlavně o zkušenostech. Je to v podstatě stejný úkol, jako je tady, postavený do daleko těžšího prostředí, do jiných podmínek, kdy ohrožení a styl plnění úkolu tuto službu povyšuje o úroveň výš,“ popisuje zástupce velitele Hradní stráže Zdeněk Pekař hlavní smysl výjezdu do zahraničí.

První rotace vojáků Hradní stráže se vrátila 11. února, v pořadí druhá odletěla do Afghánistánu již koncem ledna 2019.

Reklama

Doporučované