Hlavní obsah

Hlídejte si mobily před ruskými hackery, varují tajné služby fotbalové fanoušky

Foto: Profimedia.cz

USA varují před útoky na mobilní telefony fanoušků na fotbalovém šampionátu.

Reklama

Americká kontrarozvědka varuje své spoluobčany, kteří se chystají na fotbalový šampionát do Ruska. Jejich elektronická zařízení mají nechat doma, hrozí totiž že se do nich nabourá ruská vláda nebo zločinci.

Článek

William Evanina, agent FBI a ředitel americké národní kontrarozvědky a bezpečnostího centra, sdělil agentuře Reuters, že i ti Američané, kteří se považují za pro špiony bezvýznamné, mohou být cílem hackerského útoku.

„Pokud máte v plánu si s sebou do Ruska vzít mobilní telefon, počítač nebo jiné elektronické zařízení, tak berte na vědomí, že mohou být cílem pro ruskou vládu nebo kyberútočníky,” uvedl Evanina.

„Zaměstnanci velkých firem a vlády jsou největším cílem, ale nemyslete si, že jste málo významní na to stát se cílem kyberútoku. Pokud můžete jet bez elektronických zařízení, tak to udělejte. A pokud si s sebou něco přeci jen vezmete, tak vemte zařízení, které normálně nepoužíváte,” dodal šéf americké kontrarozvědky.

Varování přichází v době, kdy se v USA stále vyšetřuje ovlivňování prezidentských voleb v roce 2016 ze strany Ruska. Prezident Donald Trump několikrát popřel, že by on nebo někdo z jeho týmu o zásazích ze strany Rusů věděl.

Další vysoce postavený americký úředník uvedl, že britské bezpečnostní služby vydaly podobná upozornění směrem k britské veřejnosti a také k anglickému fotbalovému týmu, který se šampionátu účastní.

Ve svém prohlášení Britské národní centrum pro kyberbezpečnost uvádí, že anglické fotbalové asociaci poskytuje rady ohledně kyberbezpečnosti. A to už před jejich odjezdem na mistrovství světa.

Není to však poprvé, co americké bezpečností agentury veřejnost varují. Podobná opatření vydávaly i u předchozích velkých sporotvních akcí, včetně zimní olympiády v Jižní Koreji.

Reklama

Doporučované