Hlavní obsah

Hlídkovali jsme na hřebenech Krkonoš. Bezohlední jezdci na skútrech tady ohrožují zvířata i lyžaře

Ochránci přírody na hřebenech Krkonoš nahánějí jezdce na skútrech, kteří ničí vzácnou horskou krajinu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Strážci Krkonošského národního parku vysílají v průběhu zimní sezony smíšené hlídky s policisty, aby kontrolovaly nelegální jízdy na skútrech či čtyřkolkách po území národního parku. Agresivní jezdci bez povolení ničí přírodu a ohrožují běžkaře. Za nepovolenou jízdu jim hrozí pokuty v řádu tisíců korun. KRNAP vysílá své hlídky na hřebeny nepravidelně, aby si ti, kteří po Krkonoších jezdí bez povolení, nikdy nebyli jisti, kdy na hlídku narazí. Redaktoři Seznamu se jedné z hlídek zúčastnili.

Článek

Jezdit na skútru, čtyřkolce či rolbě mohou na území národního parku jen tamní boudaři, Horská služba nebo obsluha skiareálů. Turisté, kteří si s sebou na dovolenou přivezou skútr vlastní, si tam legálně nezajezdí. „Skútry vnimáme jako pracovní nástroj pro přepravu nebo zásobování. Když si chce někdo zajezdit adrenalinově, tak to není v pořádku,” říká mluvčí KRNAPu Radek Drahný.

Jeho kolegové proto u jezdců kontrolují povolení, policisté, kteří jsou součástí hlídek, zase mohou pokutovat za špatné vybavení, absenci dokladů nebo alkohol. „Záleží, jaký paragraf poruší, ale například pokud nemá přilbu, může řidič kromě pokuty dostat i tři body,” popisuje hradecký policista Ladislav Kočí, který se v pátek odpoledne zúčastnil hlídky mezi Výrovkou a bufetem Na Rozcestí.

Důvodů, proč KRNAP nechce na svém území skútry bez povolení, je hned několik. Přílišná doprava ruší zvířata, například ohroženého tetřívka obecného, v Krkonoších žije už jen 116 samců tohoto ptáka, který zimuje zahrabaný u stromů, a skútr, jenž projíží tam, kde nemá, ho tak může vyplašit a pták kvůli nedostatku potravy v zimě zemře. Druhým problémem je i ničení vzácných porostů.

„A zejména za tmy jezdci na skútrech ohrožují lyžaře nebo turisty, kterých se po horách pohybuje hodně i po západu slunce. Skútry ničí také lyžařské stopy, jež upravuje Svazek měst a obcí Krkonoš, ti lidé tak ničí něčí práci,” vysvětluje Drahný.

Za celou zimní sezonu už strážci chytili několik jednotek desítek lidí, kteří v přírodě na skútru neměli co dělat. I tak ale přiznávají, že řadu z nich se jim nachytat nepodaří. I proto, že každá hlídka na hřebeni se mezi těmi, již na skútrech jezdí nelegálně, rychle rozkřikne.

Reklama

Doporučované