Hlavní obsah

Hlídky u kostelů a další zatýkání. Francie reaguje na vraždy v Nice

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron nechal ve městech rozmístit tisíce vojáků, aby hlídali náboženská místa a školy.

Reklama

Ve Francii zatkli kvůli čtvrtečnímu útoku v Nice další dva lidi. Ve vazbě je tak kvůli vraždě tří lidí v tamním kostele nyní i s podezřelým útočníkem šest lidí. Pokračuje i vyšetřování útoku na kněze v Lyonu.

Článek

Z útoku v Nice je podezřelý jednadvacetiletý Tunisan Brahim Ausaví, jehož policisté při zásahu zranili a který je teď v nemocnici. Byl vzat do vazby stejně jako pět dalších lidí zatýkaných postupně. Dva poslední byli zadrženi v Grassu na jihovýchodě Francie, jde o muže ve věku 65 a 25 let. U všech zadržených se zjišťuje jejich možné napojení na útočníka.

Ausaví podle AFP připlul 20. září s dalšími uprchlíky do Itálie, do francouzského Nice odjel krátce před útokem. Případ se vyšetřuje jako teroristický čin, takže vazba může trvat čtyři dny.

Francouzská média s odkazem na zdroje blízké vyšetřování uvádějí, že byl Tunisan viděn den před útokem u baziliky v doprovodu dvou lidí, kteří jsou mezi zadrženými. Noc strávil v domě poblíž baziliky.

„Je ještě příliš brzy na to, abychom řekli, jaké byly jeho motivace při příjezdu do Francie a kdy se v něm tato myšlenka zakořenila,“ uvedl v sobotu nejmenovaný zdroj AFP. Zároveň uvedl, že v rámci vyšetřování budou rozhodující informace ze dvou telefonů, které Tunisanovi patří, a také vyšetřování prováděné tuniskými orgány.

Francie po útoku znásobila hlídky u kostelů. Při nedělních mších zněla často upomínka na tři oběti z Nice. Francie kvůli epidemii způsobené šířením koronaviru zavedla přísnou uzávěru mnoha institucí. Po dobu Památky zesnulých ale ponechala kostely otevřené, po pondělních obřadech se na měsíc zavřou.

Radikální muslimy nově popudily znovu publikované karikatury proroka islámu Mohameda. Čečenský extremista na předměstí Paříže zabil 16. října učitele, který tyto karikatury použil při výuce konceptu svobody slova. Prezident Emmanuel Macron hájil tuto svobodu, která podle něj zahrnuje i právo na zveřejňování podobných karikatur. Atentát v Nice Macron označil za „akt islamistického teroru“.

V Lyonu pak byl v sobotu postřelen protestantský kněz původem z Řecka, který má vážná zranění. Zadrženého vyslýchá policie a snaží se zjistit, zda to byl útočník, anebo zda má o pachateli informace. Knězův stav zůstává kritický. Motiv tohoto činu zůstává nejasný, kauza se nevyšetřuje jako teroristický čin, ale jako pokus o vraždu.

Podle francouzského listu Le Parisien byl kněz zasažen celkem dvěma střelami a první pomoc mu na místě poskytli příslušníci tamní městské policie, kteří na scénu dorazili jako první. Podle agentury AP je postřeleným 45letý Nikolaos Kakavelakis, který je otcem dvou dětí. Je z Řecka a měl se tam brzy vrátit. Podle francouzských médií měl postřelený kněz dlouhodobý právní spor s bývalým mnichem usvědčeným z pomluvy.

Reklama

Doporučované