Hlavní obsah

Hloupá Británie se do 20 let znovu připojí k EU, tvrdí autor článku 50

Foto: Twitter.com/peoplesvote

John Kerr, baron z Kinlochardu.

Reklama

Posledním velkým přínosem Spojeného království Evropské unii je to, že žádná jiná země nebude nikdy tak hloupá, aby odešla. Prohlásil to John Kerr, autor článku 50 Lisabonské smlouvy, který aktivuje dvouletý proces k opuštění Evropské unie.

Článek

Autor článku 50 a britský bývalý diplomat nyní uvedl, že ostatní členské státy nebudou chtít kroky britské vlády následovat, jakmile budou důsledky brexitu jasné. „Zajistili, že nikdo nebude tak hloupý jako my,“ dodal na adresu britské vlády podle listu The Times Kerr.

Kerr si rovněž myslí, že jednání o budoucím vztahu Spojeného království s Unií, která mají začít 3. března, se rychle stanou „ošklivými a drsnými“, což u britských občanů podnítí vztek vůči EU.

To, že jednání o podobě budoucích vztahů budou „spravedlivá, ale velmi tvrdá“, slíbila jen několik hodin před brexitem i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Tvrdá jednání se čekají kromě obchodu například i v oblasti rybolovu či spolupráce v otázkách bezpečnosti.

Británie vstoupila do takzvaného přechodného období, během kterého bude Londýn s Bruselem jednat o podobě budoucích vztahů. Britský premiér Boris Johnson chce dohodu vyjednat do konce roku, kdy přechodné období skončí.

Unijní představitelé ale varují, že 11 měsíců je na komplexní dohodu příliš krátká doba. Během přechodného období budou muset Britové dodržovat unijní pravidla, nebudou už ale mít na jejich podobu žádný vliv.

„Jakmile bude jasné, že jednání neskončí šťastně, lidé budou mít tendenci obviňovat cizince. Uslyšíme, jak jsou Evropané neústupní a kazí nám náš brexit. Přestože nebudou dělat nic jiného než hájit zájmy evropské sedmadvacítky,“ řekl lord Kerr, který během kampaně proti brexitu opakovaně vystupoval.

„Bez Velké Británie se zbytek EU změní. EU bude trochu více protekcionistická, její trh bude trochu méně otevřený,“ dodal.

Lord Kerr předpovídá, že se Spojené království k EU jednoho dne znovu připojí. „Moje děti nás (Brity – pozn. red.) určitě zase uvidí znovu v Unii,“ dodal. „Nějaký čas to zabere – 10 až 20 let – než s ocasem mezi nohama řekneme: Můžeme se teď vrátit?“

Spojené království opustilo EU v pátek večer téměř tři roky poté, co Theresa Mayová článek 50 aktivovala. Lord Kerr uvedl, že neočekával, že by jej jakýkoli národ použil. Dodal, že článek byl vypracován proti přáním Evropské komise jako pojistka pro případ, kdy by autoritářský vůdce převzal vládu nad zemí a chtěl ze společenství odejít.

Reklama

Doporučované