Hlavní obsah

Hložka a Karabce znáte, pandemie ale dala šanci i dalším mladíkům

Foto: Profimedia.cz

Karabce a Hložka zná většina fanoušků. Kdo z dalších mladíků nastoupil v době koronaviru a předvedl dobrý výkon?

Reklama

Koronavirus přerušil ligu téměř na tři měsíce. Soutěž se tak musí dohrávat ve zrychleném tempu a to dává prostor mladým hráčům, kteří od trenérů dostávají jedinečnou šanci. Kteří mladíci se ukázali v dobrém světle?

Článek

Říkalo se to už před restartem ligy: Pandemie nabídne mladým perspektivním hráčům jedinečnou šanci, jak se ukázat v dospělém profesionálním fotbale. Nejvíce zazářil letenský Adam Karabec, jenž svými výkony nadchnul nejen sparťanské publikum.

Teprve šestnáctiletý mladík dostal v „A“ týmu Sparty první šanci už za trenéra Jílka. Během tří minut, které od něj dostal, toho ale na hřišti moc nestihl. Václav Kotal dal Karabcovi první minutu, konkrétně opravdu jednu, v Karviné. Mladý sparťan ji ale využil na maximum. Během několika vteřin na hřišti už totiž slavil gól. „Jeho talent a potenciál vidí úplně všichni. Jestli bude pokračovat jako dneska, bude z něj velký hráč,“ komentoval bezprostředně po zápase jeho výkon spoluhráč Libor Kozák.

„Karabce nikdo moc neznal, ale dostal příležitost a ukázal se v dobrém světle. Myslím si, že nyní bude dostávat více šancí i Drchal, který má rovněž velký potenciál. Kdybych měl vybrat i někoho z jiných týmů, tak si myslím, že ve výborného hráče by mohl vyrůst i Pavel Šulc, který patří Plzni a tuto sezonu hrál velmi dobré zápasy na hostování v Českých Budějovicích,“ řekl Seznam Zprávám František Straka, bývalý trenér obou pražských „S“, který za sebou má i několik zahraničních angažmá.

Už o tom ale byla řeč. Na světlo fotbalového světa se dostali i hráči, kteří by za normálních okolností příležitost takto brzy, tedy ve svém nízkém věku, asi nedostali. Jedním takovým je jablonecký Michal Černák, který dostal od Petra Rady šanci hned v pěti zápasech. Trenér Černáka musel povolat kvůli přetížení ostatních hráčů, které přineslo velké množství zápasů v krátkém časovém úseku a užší jablonecký kádr, který navíc ještě postihla zranění.

„Byli jsme v situaci, kdy jsme na některé pozice prostě neměli obsazení, takže jsme se rozhodli povolat mladšího hráče. Černák dostal sice příležitost v této době, nicméně do budoucna, až se liga zase vrátí do normálního režimu, a tím myslím i klasický počet tří střídání, u mě bude Černák šanci dostávat dál,“ slíbil jablonecký trenér Petr Rada.

Teprve šestnáctiletá jablonecká naděje přitom prožívá svou první sezonu v profesionálním fotbale, za jablonecké „béčko“ hrál předtím Černák jen sedm zápasů a o startu v ligovém týmu snad před začátkem ročníku ani nesnil. Černák odehrál dokonce celý poločas proti mistrovské Slavii či v derby se Slovanem Liberec. „Černák předvedl dobré výkony, místy mu sice kvalita ještě chyběla. Já jsem ale rád, že se mladí kluci dokážou takto brzy prosadit. Ovšem pořád na sobě ještě musí pracovat a být pokorní,“ vzkázal jim trenér Jablonce Petr Rada.

Větší zapojení dravého mládí do dění nejvyšší fotbalové ligy vítá i mládežnický trenér David Holoubek. „Pro mě, jakožto pro trenéra ročníku 2003, což je reprezentační osmnáctka, je to velice příjemné, ale říkám – ještě bych očekával, že tam bude více mladších hráčů. Nicméně už i současná situace je pro mě dobrý signál, že se asi něco mění a že ti trenéři přestávají mít strach anebo mají chuť dát mladým šanci,“ komentoval aktuální situaci mládežnický reprezentační trenér.

Nabídnout příležitost mladým hráčům se nebojí například v Olomouci. V dresu Sigmy dostal od trenéra Látala větší porci minut Kryštof Daněk, který se narodil v roce 2003 a v reprezentaci hraje právě pod Davidem Holoubkem.

Sedmnáctiletý mladík upoutal pozornost fotbalové společnosti už v přípravě na obnovení ligy. V přátelském zápase se Zbrojovkou Brno se mu totiž podařilo vstřelit gól. V ostrém ligovém utkání dostal příležitost hned třikrát. Největší minutáž dostal v zápase skupiny o udržení s Karvinou, za 64 minut se mu povedlo zařídit pokutový kop a dokonce i přihrát na gól. Trenér Látal již několikrát řekl, že právě Daněk je budoucností Sigmy.

Mladík byl po své první větší zkušenosti s profesionálním fotbalem nadšený. „S výkonem jsem spokojený na plné čáře. Ze začátku jsem byl trochu nervózní, protože jsem delší čas nehrál. Udělal jsem ale dva dotyky s míčem a bylo to v pohodě. Trenér po mně vyloženě nic nechtěl. Měl jsem si to užít a ukázat, co umím. To jsem, myslím, splnil a jsem s tím spokojený,“ komentoval mladík své vystoupení bezprostředně po utkání.

Sám Daněk ale ví, že má ještě na čem pracovat, aby se v dospělém fotbale doopravdy prosadil. „Fotbal v mužské kategorii je daleko rychlejší a důraznější. U sebe vnímám, že se musím naučit pracovat rychleji s míčem a také zamakat na síle a odolnosti v osobních soubojích,“ zhodnotil nadějný mladík své nedostatky v rozhovoru pro klub.

Olomouc sice hraje skupinu o udržení, v lize už je ale dávno zachráněna. I to je jeden z důvodů, proč v Sigmě mají ideální příležitost vyzkoušet si mladší hráče. V zápasech, kdy jde o všechno, je pochopitelně složitější a riskantnější nasazovat mladíky narozené v roce 2000 nebo později.

„Pokud hrajete v prostředku tabulky a nebudete mít možnost se posunout směrem nahoru a vlastně ani dolů, je jednodušší dávat prostor mladší generaci. Jestli ale máte ambice hrát o Evropu, nebo naopak bojujete o udržení, pak je velkým rizikem posílat na hřiště tyhle mladší hráče. Tím samozřejmě nechci říct, že by příležitosti dostávat neměli, ale vždycky je to složitější,“ upozorňoval Petr Rada, kouč Jablonce.

Že výjimka potvrzuje pravidlo, dokazují v Příbrami, bojující o udržení. U Litavky totiž před klíčovou částí sezony změnili kouče a do vedení týmu nastoupil Pavel Horváth. Plzeňská legenda, která nedávno pracovala u juniorky Viktorie, se nebojí dát mladým prostor ani v bojích o holý fotbalový život, a to i na těch nejdůležitějších pozicích.

Horváth totiž v Příbrami zavedl nové pořádky a jedním z jeho prvních kroků byla změna na postu brankáře. Nový trenér do branky poslal teprve devatenáctiletého Martina Melichara. Ten hozenou rukavici chytl velmi jistě a už ji nepustil. Hned při svém debutu v lize vychytal čisté konto proti favorizovanému Baníku. V následujícím zápase podržel Příbram proti Olomouci a slavil premiérové tři body. Nejvíce ale na sebe upozornil v utkání se Zlínem, kdy se zaskvěl fantastickou kličkou proti dotírajícímu útočníkovi.

„Do Příbrami jsem přišel, řekněme, v bodu nula, kdy jsme měli jen 14 bodů. Melichar se mi v trénincích líbil, rozhodli jsme se společně s trenéry, že mu dáme šanci – a on nás nezklamal,“ komentoval své rozhodnutí Pavel Horváth.

Reklama

Doporučované