Hlavní obsah

Hmotné pomoci máme dost, hlásí Morava. Chybí už jen stavební materiál

Foto: tomáš svoboda, Seznam Zprávy

Jižní Morava.

Reklama

V postižených oblastech už je potřeba jenom stavební materiál, ostatní materiální pomoci už mají v obcích dostatek.

Článek

Jihomoravský kraj vyhlásil stop stav materiální pomoci pro obce zasažené bouří a tornádem. Poptávka je pouze po stavebninách, především na opravu střech.

Ostatních prostředků včetně oblečení či potravin je dostatek. Novinářům to dnes řekl po jednání krizového štábu jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Bouřky poničily 1200 domů a vyžádaly si šest životů.

Materiální pomoc se sešla ze všech koutů republiky. „Máme narvané obrovské haly a už není potřeba žádná drogerie, jídlo ani oblečení. Je to velké množství a krizové štáby jsou zatížené tím, že pro to hledají nové haly,“ řekl Grolich.

Podle něj se nevyužije všechno, co dosud lidé darovali. „Pokud budeme něco potřebovat, ozveme se. Nyní je poptávka po stavebním materiálu. Jsou to věci na střechy, protože většina domů má poškozenou střechu. Některé jsou ale poškozené více, takže budou potřebovat stavební materiál. Více než stovka domů půjde k zemi, tam se budou stavět nové,“ řekl hejtman.

Ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán uvedl, že 98 procent poškozených domů už má střechu alespoň provizorně zakrytou plachtou. Zbytek půjde buď k zemi, nebo se majitelé dosud hasičům nenahlásili. Tornádo nejvíce zasáhlo Moravskou Novou Ves, Hrušky, Mikulčice, Lužice a také Hodonín. V obcích pomáhá kolem 1200 hasičů, přes 300 policistů, vojáci a také dobrovolníci. V místě pracuje přes 300 vozidel těžké techniky.

Reklama

Doporučované