Hlavní obsah

Hmyz je řešením pro důchodce, kteří mají málo peněz na výživu, říká český šéfkuchař

Rozhovor s šéfkuchařem Petrem Ocknechtem.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Kuchař Petr Ocknecht se už déle než dekádu zabývá vařením hmyzu a propagací jeho konzumace.

Článek

Kuchařské zkušenosti sbíral v německých, rakouských a českých restauracích. Jako šéfcukrář působil v luxusních brněnských hotelech, momentálně pracuje na pozici demi-chef de partie v hotelu v rakouském Laa an der Thaya.

Kromě toho je ale Ocknecht ještě vášnivým entomofágem, tedy propagátorem pojídání hmyzu. K exotickým pokrmům se dostal při práci na zaoceánském parníku a hned ho zaujaly. V tandemu s přední českou odbornicí, docentkou Marií Borkovcovou z Mendelovy univerzity, potom téma jedení cvrčků, sarančat, švábů nebo moučných červů dál rozvíjí.

„V jedné misce hmyzu máte vše, co potřebujete, abyste se vyživili. Když si dáte steak, tak se sice najíte, ale budou vám chybět látky, které hmyz v sobě má," vysvětluje například výhody konzumace hmyzu v porovnání s běžnou stravou.

Ocknecht je autorem receptury na zatím jedinou českou hmyzí potravinu - proteinové tyčinky Sens. Po republice vystupuje se svou přednáškou spojenou s ochutnávkami.

Po jedné z nich - během Akademických týdnů v Deštném v Orlických horách - vznikl i jeho rozhovor pro Seznam Zprávy.

Proč a pro koho je podle Ocknechta jedení hmyzu vhodné, jak jednoduše a hygienicky hmyz usmrtit a připravit nebo jaké hmyzí potraviny se podle něj prosadí i na tuzemském trhu. Více se dozvíte ve videorozhovoru v úvodu tohoto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované