Hlavní obsah

Hnilička může fotbalu strhnout dotace. Sám má ale v agentuře audit

Foto: Profimedia.cz

Milan Hnilička, předseda NSA, s Martinem Malíkem, šéfem FAČR, na archivním snímku z utkání Slavia-Kluž. V příštích dnech je čeká patrně méně příjemné setkání, tentokrát nad otázkami možného krácení dotací pro Fotbalovou asociaci ČR.

Reklama

Velká část sportovních svazů bude letos s dotací od Národní sportovní agentury patrně spokojena. Oproti loňsku došlo průřezově k navýšení o 5 procent. Nejmasivněji dotovaná fotbalová asociace si ale tyto peníze musí ještě obhájit.

Článek

Pozice Milana Hniličky v čele Národní sportovní agentury je stále nejistá. A závisí na výsledku auditu, který v agentuře provádí šest kontrolorů z Ministerstva financí.

Hniličkova židle se v lednu intenzivně zachvěla, a to po odhalení, že se účastnil narozeninové oslavy, která se v Teplicích konala v rozporu s protipandemickými opatřeními vlády. Hnilička tehdy složil poslanecký mandát, ale pozici v čele NSA si udržel.

Paralelně došlo k výměně obou jeho místopředsedů, když dvojici Ivo Lukš a Michal Janeba vystřídalo duo ve složení Markéta Kabourková a Soňa Bergmannová.

Hniličkovo setrvání v čele agentury spojuje premiér Andrej Babiš s výsledky auditu prováděného v NSA. Poté, co Babiš zmínil audit poprvé, bagatelizoval to Milan Hnilička v Interview ČT24 slovy: „Tak nevím, jestli je to přímo audit. Prostě se nové místopředsedkyně seznamují se všemi smlouvami.“

Realita je ovšem jiná. Audit skutečně probíhá a neprovádějí ho místopředsedkyně. „Audit, o kterém mluvil pan premiér, v NSA probíhá. A kontrolujícím orgánem je auditní odbor Ministerstva financí,“ konstatuje Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury.

Kontrolu provádí celkem 6 úředníků. „My jim poskytujeme všechno, co potřebují,“ říká Večerka.

„Můžeme potvrdit, že Ministerstvo financí v současné době provádí u Národní sportovní agentury veřejnosprávní kontrolu hospodaření. Její ukončení očekáváme v závěru měsíce dubna. Do ukončení kontroly nicméně nemůžeme s ohledem na její charakter poskytovat bližší informace,“ vyjádřil se Zdeněk Vojtěch, mluvčí Ministerstva financí.

Hodně vzruchu, a to i na půdě Poslanecké sněmovny, vzbudilo zjištění, že část své agendy NSA zadává externí firmě. Na administraci části dotačních žádostí si najala poradenskou společnost Moore CR – více zde.

A to není vše. Spekulace o tom, že premiér Andrej Babiš má k dispozici složky s údajnými kompromitujícími materiály na aktivity Milana Hniličky, publikoval nedávno web neovlivni.cz. Podle jeho zdrojů existuje podezření, že se Milan Hnilička zapletl do podezřelých finančních transakcí.

I to má být jeden z možných důvodů, proč se v Národní sportovní agentuře právě realizuje audit, jehož výsledek má podle premiéra rozhodnout o Hniličkově budoucnosti.

Po aféře v hotelu Prince de Ligne, kde za Hniličkovy účasti probíhala oslava, na níž si s pokyny o nepřípustnosti shlukování osob nikdo nedělal hlavu, se za Hniličku postavilo několik předsedů významných sportovních svazů.

Podle Miroslava Jansty, předsedy České unie sportu, zejména proto, aby se nezkomplikoval a neoddálil proces rozdělování a vyplácení dotací.

Právě v těchto dnech mohou být „kapitáni“ českého sportu spokojeni, na sportovní svazy totiž Hniličkova agentura začala rozesílat takzvané akceptační dopisy, ve kterých je informuje, jaká dotace jim byla přidělena v programu Organizace sportu.

Ten zahrnuje někdejší programy I, II a V, které Ministerstvo školství vypisovalo pro financování státní reprezentace, rozvoj talentované mládeže a na činnost svazů.

Kdo dostane od státu nejvíc a o jaké konkrétní sumy jde, podle agentury nelze dosud zveřejnit. „Bohužel dotační proces je stále ještě v běhu a do jeho ukončení nám zákon zakazuje zveřejňování výsledků. Mohu potvrdit, že svazy již dostávají dopisy s jednotlivými částkami, což je oproti minulým letům několikaměsíční zrychlení celého procesu,“ zdůrazňuje mluvčí Jakub Večerka.

V uplynulých letech inkasovala Fotbalová asociace ČR v součtu tří zmíněných programů každoročně zhruba 550 milionů korun, hokej zhruba 235 milionů, atletika 170 milionů a podobně.

Podle předběžných zjištění Seznam Zpráv dostávají svazy v průřezu zhruba o 5 procent vyšší částky nežli loni.

Pět procent možná někomu nepřijde jako zásadní navýšení. Ale u dotace pro Fotbalovou asociaci ČR bychom při těchto počtech mohli dojít až k navýšení o 27,5 milionu korun.

Jenže FAČR je poněkud zvláštní případ, o dotaci pro fotbalisty bude ještě nutno jednat. Vzhledem k trestnímu stíhání Romana Berbra, donedávna místopředsedy FAČR, a prošetřování dalších kauz, totiž Národní sportovní agentura v dotační výzvě konkrétně u FAČR opatřila dotační proces dvěma základními podmínkami.

FAČR musí doložit dodržování demokratických zásad v průběhu voleb do okresních a krajských fotbalových svazů.

NSA si také vymínila, že posoudí nastavení protikorupčního programu FAČR.

S tím, že v případě zjištění závažných nedostatků si Národní sportovní agentura vyhrazuje právo navrženou výši dotace krátit.

A nepůjde jen o formalitu. „Právě byla domluvena schůzka mezi představiteli NSA a FAČR. Za agenturu se jí zúčastní předseda Milan Hnilička, místopředsedkyně Markéta Kabourková a vedoucí našeho právního oddělení, za FAČR předseda Martin Malík a generální sekretář Jan Pauly. Na schůzce by zástupci FAČR měli prezentovat splnění podmínek,“ sdělil mluvčí agentury Jakub Večerka.

A bude o čem hovořit. Podle informací Seznam Zpráv totiž na adresu Národní sportovní agentury dorazila upozornění, která se týkají zejména předvolební situace v Pardubickém krajském fotbalovém svazu.

Podle stanov tamního KFS totiž seznam klubů, jež budou účastny volební valné hromadě, schvaluje stávající výkonný výbor na základě návrhu sportovně-technické komise KFS. Princip samozřejmě nahrává současnému vedení, které si k dalšímu volebnímu aktu může pozvat spřátelené kluby.

Tyto stanovy jsou každopádně platné. Objevily se ovšem významné pochyby o tom, zda i v této podobě byly stanovy naplněny. Podle informací, jež přinesl isport.cz, nebyl ve výběru delegátů valné hromady ani návrh STK ve hře. A kluby, které budou smět rozhodovat o jejich znovuzvolení, nebo volební porážce, si vybíral výhradně současný výkonný výbor Pardubického krajského fotbalového svazu, v čele s Michalem Blaschkem, což je osoba velmi blízká stíhanému Romanu Berbrovi.

Blaschke je členem Malíkovy fotbalové vlády, tedy výkonného výboru FAČR. A je také členem Řídící komise pro Čechy. Ta má v gesci mimo jiné takzvanou ČFL, v níž se odehrála řada podle všeho „cinklých“ zápasů Slavoje Vyšehrad, jež jsou součástí trestního stíhání Romana Berbra, Romana Rogoze a dalších osob.

Reklama

Doporučované