Hlavní obsah

Hnilička se kvůli narozeninové párty vzdá místa poslance

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Milan Hnilička (za ANO) se vzdá poslaneckého mandátu.

Reklama

aktualizováno •

Předseda Národní sportovní agentury a poslanec Milan Hnilička (za ANO) se v sobotu večer zúčastnil soukromé akce v teplickém hotelu, a porušil tak vládní opatření. Rezignuje proto na post poslance, ne však na post předsedy.

Článek

Sobotní soukromá akce v teplickém hotelu Prince de Ligne má první faktickou dohru. Jeden z účastníků párty, poslanec Milan Hnilička (za ANO), se vzdá svého mandátu. Předsednický post Národní sportovní agentury ale opouštět nechce. „Plně si uvědomuji zodpovědnost, kterou jako poslanec vládní koalice mám, a proto jsem se po té zbytečné chybě, kterou jsem udělal, rozhodl rezignovat na svůj poslanecký mandát. Co se týče funkce šéfa sportovní agentury, počkám, jak se k celé věci postaví sportovní prostředí. Zatím ale cítím velkou podporu,“ uvedl Hnilička.

Po dotazu novinářů na tiskové konferenci po jednání vlády, zda by měl Hnilička položit i funkci v Národní sportovní agentuře, nechtěli ministři za ANO spekulovat. Konkrétní byla jen ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). „Pokud by pan premiér navrhl odvolání, hlasovala bych pro,“ řekla. „Zítra bude poslanecký klub, předpokládám, že tam budou dotazy od kolegů poslanců z hnutí ANO, aby to vysvětlil,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Premiér Andrej Babiš (ANO) ho už dopoledne vyzval, aby ze schůzky, která porušila vládní opatření, vyvodil osobní odpovědnost.

„Je to nepřijatelné papalášství a hlavně porušení vládních nařízení. Pánové si z nich udělali trhací kalendář. Všichni zúčastnění, včetně hotelu, ve kterém se ta akce konala, za to musí nést následky. Na fotce jsem poznal i Milana Hniličku. Nevím, co tam dělal, nechápu, proč tam byl, ale očekávám, že z toho pro sebe vyvodí důsledky. Měříme všem stejným metrem,“ napsal Seznam Zprávám premiér Andrej Babiš.

V první reakci Hnilička pouze oznámil, že pošle 50 tisíc na charitu.

„Nepil jsem, po večeři a pár pracovních schůzkách jsem řídil domů. Ale uvědomuju si, že jsem udělal velkou a hloupou chybu, za kterou se moc omlouvám, a jsem připraven nést následky. Okamžitě posílám 50 tisíc korun na charitu, vybral jsem si sbírku SOS Česko vyhlášenou Člověkem v tísni. Je určena na pomoc nejohroženějším skupinám obyvatel, které se ocitají v těžké životní situaci: živnostníkům, samoživitelkám, sociálně slabým, lidem v insolvenci či lidem, kteří přicházejí o práci,“ napsal Hnilička.

Nyní ale přikročil k dalšímu kroku. Zatím není jasné, jestli takový krok bude premiérovi Babišovi jako „vyvození důsledků“ stačit.

Mimo Hniličky se soukromé akce zúčastnili také expremiér Jiří Paroubek a exposlanec Jiří Šlégr. S nimi reportéři Blesku nafotili v uzavřených prostorách také teplického politika a zákulisního hráče Petra Bendu, kterému hotel Prince de Ligne patří. Podle informací Radiožurnálu se akce zúčastnil také liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

Reklama

Doporučované