Hlavní obsah

Sportovní boss: Hnilička udělal směšnou chybu. Pak přes něj útočili na Babiše

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Národní sportovní agentura má po odchodu Milana Hniličky nové vedení. V pondělí byl do jejího čela jmenován Filip Neusser, někdejší kandidát na post předsedy Českého olympijského výboru. Co to bude znamenat pro český sport?

Hostem Ptám se já byl předseda České basketbalové federace a předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Nový předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser chce prý pokračovat v práci svého předchůdce Milana Hniličky. Ve vedení agentury ale postrádá vizi.

Neusser byl vládou jmenován v pondělí, tedy v ten samý den, kdy jeho předchůdce Milan Hnilička oznámil rezignaci. Zdůvodnil ji nedostatkem času pro rodinu a naopak odmítl spojení s nálezy veřejnosprávní kontroly Ministerstva financí, která upozornila na celou řadu provinění a netransparentních kroků.

Jansta se v rozhovoru za Hniličku postavil, pochválil jeho práci i úsilí ve funkci. „Byli jsme rádi, že se řízení agentury zhostila osobnost Milana Hniličky, který ji pomohl vybudovat. Stavět agenturu, když nemáte úředníky, když vám lidé hází klacky pod nohy, to byla sisyfovská práce. On se svým způsobem unavil, došlo k věcem, které mu nepomohly. Překvapilo mě ale, že skončil už teď,“ řekl Jansta s tím, že Hnilička byl už delší dobu otráven a Jansta ho přemlouval, aby funkci neopouštěl.

Hniličkovi ale podle Jansty nepomohla jak utajená výměna místopředsedů, tak jeho účast na oslavě v teplickém hotelu podnikatele Petra Bendy v době vrcholící pandemie. „Všichni se vymlouvali, že tam s ním měli vyjednávat sport. To bylo trochu směšné, ale on se dostal do neskutečného tlaku. Částečně se to svezlo s tím, že opozice přes něj útočila na premiéra Babiše,“ komentoval Jansta.

Podle něj se ale Hnilička zasloužil o to, že dotace do sportu chodily včas a také výrazně zlepšil komunikaci se sportovním prostředím. Jansta ale věří, že může Národní sportovní agentuře pomoci i příchod nového předsedy – pozemního hokejisty Filipa Neussera, který je podle předsedy ČUS dostatečně zkušený i zároveň dostatečně nepolitický kandidát. Sám by mu ale nabídku na řízení sportovní agentury vymlouval, prý proto, že se kvůli podzimní volbám dostane do soukolí politických tlaků.

„Politika je krutá, a i když nic neudělá a nebude se vyhraňovat pro ANO, bude mu to předhazováno,“ dodal Jansta.

Co teď český sport nejvíce potřebuje? A jaké přešlapy uškodily exšéfovi agentury Hniličkovi?

Poslechněte si rozhovor v úvodním podcastu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„Hnilička poprvé nastavil se svým týmem, že dotace do sportu chodily včas, proto jsme ho podrželi,“ říká předseda ČUS Jansta.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované