Hlavní obsah

Hniličkova agentura rozdělí sportu 11,8 miliardy. Zbude i na Jágrovu halu

Foto: Profimedia.cz

Milan Hnilička (vlevo), šéf Národní sportovní agentury, má za sebou důležité jednání s premiérem Andrejem Babišem. Řešili spolu to nejpodstatnější, peníze…

Reklama

Původně se počítalo s tím, že Národní sportovní agentura bude v roce 2021 pracovat s úhrnnou sumou 10,1 miliardy korun. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem je šéf agentury Milan Hnilička optimistický ohledně nemalého navýšení.

Článek

Předběžný rozpočet na 10,1 miliardy korun byl připraven ještě před vypuknutím koronavirových problémů. „Bylo nám jasné, že i sportovním prostředí bude po té krizi potřebovat ještě intenzivnější pomoc, a tak jsme programy přepracovali a upravili až do výše 11,8 miliardy korun. A o této částce jsme v úterý s premiérem Andrejem Babišem a s ministryní financí Alenou Schillerovou jednali,“ vysvětluje Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury.

Premiér Andrej Babiš zahájil po návratu z dovolené jednání o státním rozpočtu na příští rok s jednotlivými ministerstvy, a také s Hniličkovou agenturou, která ve vládních strukturách funguje nově a letos bude prvně vypisovat standardní dotace pro sportovní prostředí, a to pro rok 2021. Pro letošní rok už vypsala záchranný program „Covid-Sport“.

Pro oblast sportu prý Milan Hnilička cítí od premiéra velkou podporu. A optimisticky vzhlíží k tomu, že by se opravdu mohla dát dohromady zmíněná suma 11,8 miliardy korun pro sport na příští rok. „V diskuzi ovšem padlo, že se do toho financování budou muset zapojit evropské peníze, jejichž zacílení odpovídá našim investičním plánům,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy Milan Hnilička, v minulosti úspěšný hokejový brankář.

Navýšení původní sumy o 1,7 miliardy korun chce podle svých slov použít především tak, aby se peníze dostaly i do těch nejmenších obcí či tělovýchovných jednot. „Použijeme to na program Kabina. Připravíme i program na provoz a údržbu sportovních zařízení, který v minulosti vypisovalo Ministerstvo školství. Další peníze by měly být díky navýšení i na činnost sportovních svazů. Hodně se ale hodláme věnovat zejména investiční oblasti, především na takové té regionální úrovni, kde se připravují stavby malých zimních stadionů, bazénů, atletických stadionů,“ vypočítává Hnilička.

Peníze by ale měly být i na stavby větší, podle jeho terminologie stavby krajského významu. „Existuje projekt na přeměnu hokejového zimáku v Kladně na multifunkční arénu,“ zmiňuje městskou halu, kde sám působil od mladšího dorostu. A kde dodnes v mistrovských zápasech krouží po ledě i Jaromír Jágr.

„Další větší projekty jsou spojené s halami v Litvínově či Jihlavě, v Brně je rozjeto hned několik sportovních investičních projektů. Budou se soutěžit dotační výzvy. I naši agenturu čeká obrovské množství práce, ale věřím, že to ku spokojenosti českého sportovního prostředí zvládneme.“

Reklama

Doporučované