Hlavní obsah

Hniličkovi budou v agentuře radit Jágr s Nedvědem. Ale i další hvězdy

Foto: Profimedia.cz

Potkat pohromadě Pavla Nedvěda s Jaromírem Jágrem se podaří výjimečně, přesto by oba měli působit v nové Národní sportovní radě. Petr Čech (vlevo) podle všeho nikoli.

Reklama

Řízení českého sportu přebírá Národní sportovní agentura vedená Milanem Hniličkou. Ta chystá svou velkou prezentaci za účasti premiéra Andreje Babiše. A hodlá na ní mediálně zazářit hvězdnými jmény, jež Hnilička zlákal do svého poradního orgánu, tedy do Národní sportovní rady. Scházet by v ní neměli Jaromír Jágr nebo Pavel Nedvěd.

Článek

Národní sportovní agentura přebírá v průběhu tohoto roku zodpovědnost za řízení sportu v České republice. A to od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Zákon ukládá šéfovi nové agentury, tedy Milanu Hniličkovi, bývalému gólmanovi hokejové reprezentace, sestavit i poradní orgán, Národní sportovní radu.

Vše podstatné o principech a plánech nové sportovní agentury jsme se pokusili shrnout v článku, který najdete zde.

Na úterý ohlásila agentura velkou prezentaci v pražském Tyršově domě, tedy na „domácí půdě“ České obce sokolské. Očekává se účast premiéra Andreje Babiše, za jehož hnutí ANO byl šéf agentury Milan Hnilička zvolen do Poslanecké sněmovny, byť je nestraníkem. Hnilička se těší Babišově osobní podpoře a za jeho tým viditelně „kope“.

Ve vzduchu však visela otázka, kdo bude „kopat“ v rámci Národní sportovní rady za jeho tým. A byť to Hniličkova agentura úzkostlivě tají, redakci Seznam Zprávy se díky pátrání v rámci sportovního prostředí podařilo prakticky potvrdit několik jmen, jež by na očekávaném seznamu takřka jistě neměla scházet. Najdete je v této grafice, prolistujte si ji:

Nejsložitější jednání se údajně vedla s Pavlem Nedvědem, žijící legendou českého fotbalu. A to i z praktických důvodů, protože Nedvěd trvale žije v Itálii, kde působí jako viceprezident Juventusu Turín. Což je úvazek, ze kterého se poměrně složitě „odskakuje“ na schůzování do Prahy. Přesto se několik zdrojů shodne, že Pavel Nedvěd v Národní radě pro sport pracovat bude.

A vedle největší žijící fotbalové legendy v ní zasedne i nejslavnější hokejista, který je v zemi k dispozici. Jaromír Jágr, Hniličkův spoluhráč ze zlatého olympijského týmu z Nagana ještě nyní, krátce před svými 48. narozeninami, stále obléká dres hokejového klubu z Kladna, který ostatně vlastní.

Kromě toho, že podobně jako řada dalších členů Národní sportovní rady obdrželi už Jágr i Nedvěd státní vyznamenání, mají ti dva ještě něco společného, V uplynulých měsících se oba ocitli v českých oficiálních delegacích, jež pod vedením prezidenta Miloše Zemana mířily do Čínské lidové republiky.

Společně pak byli Nedvěd s Jágrem k vidění v říjnu 2018, když se v pražské O2 areně loučil se svou velkou tenisovou kariérou Radek Štěpánek, dvojnásobný vítěz Davis Cupu.

Foto: Profimedia.cz

Momentka plná sportovních hvězd z rozlučky Radka Štěpánka s jeho tenisovou kariérou.

Jméno Radka Štěpánka figuruje přímo na pozvánkách na úterní akci v Tyršově domě mezi slibovanými účastníky setkání, takže jeho jméno si do Národní sportovní rady můžeme s klidem v duši zapsat také.

Chybět by v ní neměla oštěpařka Barbora Špotáková, která svou velkolepou kariéru podobně jako Jágr ještě neukončila. A míní v létě útočit na další olympijskou medaili v Tokiu.

Za resortní sportovní centra by do Národní sportovní rady měli být zařazeni nejlepší oštěpař světa všech dob Jan Železný. A také Kateřina Neumannová, někdejší běžkyně na lyžích, která své slavné jméno dala v roce 2009 všanc, když jím zaštítila MS v klasickém lyžování v Liberci. Akce tehdy proběhla za obrovských nákladů státu, a přesto po ní zůstaly dluhy a velké zklamání. Neumannová se pak na půdě Českého olympijského výboru snažila najít pro sebe novou cestu, když si vzala za svůj projekt „druhé kariéry“, ve kterém nejen ona radí sportovcům, jak budovat život po skončení sportovní dráhy.

Připomeňte si pořad Televize Seznam: Místa Kateřiny Neumannové.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

Národní sportovní rada ale zdaleka nebude sestavena jen ze samých sportovních velikánů a sběratelů medailí. „Nezlobte se, ale do úterka žádná jména ani další podrobnosti prozrazovat nebudeme,“ říká sice Jakub Večerka, tiskový mluvčí Hniličkovy agentury.

Nicméně jisté je, že Národní sportovní rada by měla obsahovat více než 20 jmen. Budou mezi nimi i politici. Ale také další osoby sportu velmi blízké. Oblast prolnutí se zdravotnictvím a péčí o tělo například zastřeší Pavel Kolář, špičkový fyzioterapeut, jehož Centrum pohybové medicíny nejen mnozí sportovní členové právě vznikající rady mnohokrát navštívili.

Uniklo ještě jméno Alexandera Károlyiho, pražského právníka, který dlouhá léta pracoval jako šéf disciplinární komise fotbalového svazu, kde se mimo jiné musel vypořádat s korupční aférou spojenou se jménem Ivana Horníka. Velmi shovívavý postup tehdy Károlyi zvolil směrem k podezřením vůči pražské Spartě a jejímu řediteli Miroslavu Peltovi. Nyní se Károlyi prezentuje coby ombudsman Českého olympijského výboru.

Reklama

Doporučované