Hlavní obsah

Hnusné a neetické vs. lepší než nic. Ptali jsme se na „brutální“ kampaň

Foto: MZCR

Nová kampaň ukazuje reálné záběry z nemocnic.

Reklama

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše je nová očkovací kampaň „brutální“ v dobrém slova smyslu, jiní ji považují spíše za zdraví škodlivou. Jak kampaň na veřejnost působí, zjišťovala redakce v ulicích.

Článek

Bezvládná těla obklopená zdravotníky, fialové končetiny a nápisy typu „Měl plno výmluv“. Na novou kampaň na podporu očkování se scházejí rozporuplné reakce. Ostře ji kritizoval například rektor Vojtěch Petráček, který varoval, že může být pro někoho zdraví ohrožující. Psychiatr Martin Anders si zas myslí, že pozitivní kampaň už byla a je na místě přitlačit.

Seznam Zprávy oslovily několik lidí v centru Brna, aby zjistily, jaká je realita. Dvaatřicetiletá Barbora, která má zrovna namířeno přes náměstí Svobody do práce, hodnotí tuto kampaň spíše negativně. „Další očkovací kampaň mi přijde jako fajn nápad, ale ten způsob provedení už tolik ne. Možná to pár lidí přesvědčí, ale nemyslím si, že by to mělo nějaký výrazný efekt,“ říká po zhlédnutí sedmi fotografií. Nakonec ještě dodá, že ale oceňuje, že vláda konečně začala něco dělat. „Je to pořád lepší než nic.“

Někteří se ale odmítají na fotky vůbec podívat. Už je někde zahlédli a znovu o to nestáli. „To jsou ty mrtvoly? Fuj, s tím nám dejte pokoj,“ odmítají se o názor podělit dvě ženy postávající s vínem na náměstí, které žije svatomartinskými slavnostmi.

Snad to neuvidí děti

Na ulici Cejl si snímky prohlédl neočkovaný Tomáš. Nová kampaň ho k vakcinaci dle jeho slov rozhodně nepřesvědčí. „Přijde mi to neetické. Doufám, že jestli to bude někde viset, tak bude pořešené, aby se to nezobrazovalo dětem,“ komentuje snímky. Za nejméně problematický považuje ten, kde drží zdravotníci bílý box, kterým se chystají překrýt tělo. Pacient je na fotce totiž celý zakrytý plachtou. Kampaň podle něj lidi spíš od očkování odradí.

Tramvaj, na kterou čeká, stále nepřijíždí, a tak má čas se o fotkách rozpovídat. „Ha, chybí jim tam nějaký doslovný pokyn k očkování. Česko očkuje je sice hezký, ale někteří dezinformátoři tohle můžou krásně otočit,“ upozorňuje. Poukazuje zejména na fotky s nápisem „Uvěřil dezinformacím“, které by podle něj někdo mohl otočit v to, že lidé, kteří uvěřili v očkování, po vakcíně zemřeli.

Foto: MZDR

Jeden ze snímků z očkovací kampaně.

Kritikou nešetřil ani student Šimon, který považuje fotky za ubohé. „Tohle není správná cesta, jak někoho donutit k očkování. Akorát to naštve očkované i neočkované. Je to hnusný vůči oběma skupinám.“

Jsou fotky opravdu reálné?

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že jsou v kampani použity reálné fotky pořízené na jednotkách intenzivní péče. Podle registru smluv je ministerstvo koupilo od fotografa Lukáše Bíby z vydavatelství Economia. Jeho fotografie z druhé a třetí vlny covidu jsou nominovány v soutěži Czech Press Photo 2021.

„Jsou udělány tak, aby nebyla možná identifikace, prošlo to několikafázovou kontrolou,“ ujišťuje mluvčí resortu Daniel Köppl. U některých fotografií má podle něj ministerstvo i souhlas k použití přímo od pacientů nebo jejich rodinných příslušníků.

Kampaň má lidem otevřít oči

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch si uvědomuje, že kampaň může vzbuzovat emoce. Přiznává, že lidé mu ohledně toho i píší. „Denně se mluví o číslech, ale my jsme chtěli ukázat realitu, reálné pacienty, kteří zkrátka často nemoci podlehnou. Chceme otevřít společnosti oči a ukázat, že je to o dopadu na celé zdravotnictví,“ uvedl Vojtěch včera na tiskové konferenci.

V souvislosti s kampaní upozornil epidemiolog Rastislav Maďar na vyčerpané a naštvané zdravotníky. Nálada v nemocnicích je podle něj jiná než loni. „Lidé se mohli před virem ochránit, a to je velký rozdíl. Myslím, že kdybychom se zeptali zdravotníků na jejich názor, tak by řekli: Ukažte jim, čemu denně čelíme.“

Například ředitel agentury STEM Marek Buchtík si ale myslí, že vláda mohla využít více možností, jak lidi k očkování motivovat pozitivně. „Nelze říct, že všichni lidé, kteří se neočkovali, jsou bytostní odpůrci vakcinace. Je zde velké množství lidí, kteří svými znalostmi, technologickými možnostmi, sníženou schopností pohybu nebo jinými důvody neví nebo váhají. Pokud na ně budeme jen negativně tlačit, hrozí, že tato skupina, která není nijak radikální, se radikalizovat bude,“ zakončil.

S přispěním Daniely Přádové.

Anketa

Mělo by Ministerstvo zdravotnictví „brutální" kampaň zastavit?
Ano
71,4 %
Ne
27,6 %
Nevím
1 %
Celkem hlasovalo 34643 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované