Hlavní obsah

Hnutí ANO je rekordmanem rozpadlých koalic. Ve velkých městech skončila každá druhá

Praha, Liberec nebo Opava. To je jen malý výčet měst, kde na radnici po volbách zasedlo hnutí ANO a kde se také koalice rozpadla.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prostě to uděláme. Prostě to zařídíme. Prostě na to dohlídneme. Kandidáti ANO v komunálních volbách před čtyřmi lety slibovali prostě všechno. Své voliče ale nepřipravili na to, jak křehké budou jejich koalice.

Článek

Hnutí ANO se doslova přes noc stalo rozhodující silou v komunální politice. V neděli ráno 12. října 2014 se obyvatelé většiny krajských měst probudili do modrého dne. ANO vyhrálo v osmi z nich a k tomu si připsalo i vítězství v Praze. Z celorepublikových stran si tak hnutí tehdy podnikatele a ministra financí, dnes premiéra Andreje Babiše připsalo procentuální vítězství. Neproniklo sice do malých obcí a menších měst, ale velká opanovalo. Jenže samotné vládnutí se ukázalo jako velký problém.

Praha, Liberec, Ústí nad Labem, České Budějovice, Opava. To je jen stručný výčet měst, kde na radnici po volbách zasedlo hnutí ANO a kde se koalice rozpadla. Ve velkých obcích nad 20 tisíc obyvatel tak drží vládní strana nelichotivý rekord. Na radnici měla zástupce ve 38 městech a hned ve 20 z nich se musela skládat nová koalice.

Mapa měst, kde bylo hnutí ANO součástí radniční koalice.

Podle politologa Lukáše Valeše z Newton College stojí za rozpadem koalic způsob řízení hnutí. „ANO vzniká nikoliv zezdola, ale seshora, je řízeno jedním člověkem nebo úzkým managementem,” připomněl Valeš. „Zvládne tak dohlédnout na desítky kandidátů do Parlamentu a Senátu, ale už ne na tisícovky v komunálních volbách,“ dodal politolog.

Hnutí premiéra Babiše se i proto rozpadla každá druhá koalice. Přiblížili se k němu jen komunisté, kteří zasedli na deseti radnicích a ve čtyřech případech se musela budovat koalice nová. Druhá vládní strana ČSSD měla po volbách radní dokonce v 41 městech, koalice ale skončila jen v devíti z nich – v osmi případech ji navíc tvořilo také hnutí ANO. KDU-ČSL se rozpadla každá čtvrtá koalice a ODS ani ne každá pátá. Nejlépe si vedla TOP 09, která udržela v běhu 15 ze 16 koalic.

Města, ve kterých došlo k odvolání starosty nebo primátora za hnutí ANO.

Hnutí ANO přišlo také o nejvíce primátorů a starostů. Zastupitelé odvolali v Opavě Martina Vítečka, Radima Vrbatu z radnice Frýdku-Místku a ústeckého primátora Josef Zikmunda. Toho vyprovodilo z křesla i pět hlasů jeho spolustraníků.

Jednou z nich byla i starostka městského obvodu Neštěmice Yveta Tomková. „Komunikace uvnitř ANO a také mezi ANO a koaličním partnerem skřípala, ANO se navíc začalo odklánět od svého programu, takže nebylo jiné cesty. Nešlo přitom o rozhodnutí pár jednotlivců, ale nadpoloviční většiny ústecké organizace ANO,“ připomněla Tomková, která dnes vede do voleb kandidátku Vaše Ústí.

S Tomkovou kandiduje i další zastupitelka zvolená za ANO Renata Zrníková. Celou ústeckou organizaci totiž ANO po osmi měsících zrušilo. „Chápeme to jako ukázkový puč, od kterého se důrazně distancujeme. Část zastupitelů za ANO se kvůli svým zájmům spojila s opozicí, což absolutně odmítáme,“ okomentoval tehdy krok centrály předseda Andrej Babiš. Všech 29 členů bylo červnu 2015 vyloučeno.

Souhrnné výsledky komunálních voleb v roce 2014.

Z původní 37členné kandidátky ANO se tak sice v letošní volbách o zastupitelské místo uchází 15 lidí, jen čtyři ale opět za ANO. Navíc ani jeden ze současných zastupitelů.

Nová místní organizace by ale měla být trvalejší. „Jsme přesvědčení, že aktuální oblastní organizace je stabilní organizací, jejíž členové chtějí změnit Ústí nad Labem v příjemné město,“ řekl krajský manažer ANO pro Ústí nad Labem Jakub Komárek. „Rozdílem je postupný výběr členů a kandidátů. Tento proces probíhal déle jak dva roky,“ dodal.

Podobná situace panuje i v dalších městech. ANO zrušilo hned několik místních organizací – třeba libereckou, karlovarskou, opavskou nebo frýdecko-místeckou. Ve všech došlo k téměř kompletní výměně kandidátky.

Někdejší předseda klubu zastupitelů ANO ve Frýdku-Místku Jaromír Horký viní z konce místní organizace lidi, kteří do ANO vstoupili jen kvůli placeným funkcím. Podle něj je situace podobná v celé republice.

„Frýdek-Místek není jediným městem. Je to Havířov, jsou to jižní Čechy. Pan Babiš zřejmě nepochopil, že se obklopil darebáky, kteří vyšplhali po jeho zádech nahoru,“ řekl Horký, který v komunálních volbách kandiduje i s dalšími bývalými členy ANO za hnutí Vaše město.

„Ani za čtyři roky si hnutí ANO nevybudovalo zdola solidní komunální úroveň. O tom svědčí mimochodem to, jak dramaticky se změnily kandidátky současné, oproti těm před čtyřmi lety. V řadě měst včetně Prahy nezůstal kámen na kameni,“ dodal Valeš.

V Praze znovu kandiduje jen pětina politiků ze sestavy před čtyřmi lety. I v Pardubicích, kde na rozdíl od hlavního města ANO udrželo koalici po celé čtyřleté období, se vyměnila více než polovina lidí.

Reklama

Doporučované