Hlavní obsah

Hnutí ANO: Nebudeme dál jednat, dokud Sobotka nepodá demisi

Hnutí ANO jednalo o vládní krizi.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

O vládní krizi jednalo večer hnutí ANO. Jeho zástupci se shodli, že další možné vládnutí koalice nebudou dál řešit, dokud premiér oficiálně na Hrad nedoručí demisi.

Článek

„Pan premiér už třikrát změnil názor ohledně případné demise vlády. Je jednoznačná shoda, že pokud bychom měli jednat o nějakých podmínkách možného dalšího pokračování vlády, tak to musí být až potom, co bude tato demise podána,“ řekl místopředseda hnutí Richard Brabec po čtvrtečním jednání strany.

Premiér oznámil, že demisi na Hrad pošle až v polovině května. Vládní strany ale mají naplánovanou schůzku už na příští středu. Zástupci ANO tam sice půjdou, ale jen proto, aby partnerům oznámili své rozhodnutí. Hnutí ANO i nadále trvá na tom, aby ve vládě seděl ministr financí Andrej Babiš. Ten mezi novináře po jednání nepřišel. „Je obtížné se o tom bavit, když ještě stále máme premiéra,“ dodal brněnský primátor Petr Vokřál.

Zástupci hnutí odmítli spekulovat o možných variantách vývoje. Ideální by prý ale bylo, kdyby nakonec demise vůbec nepadla a vláda navzdory roztržce pokračovala dál.

Ze jmen možných budoucích premiérů, které zmínil prezident Miloš Zeman, si hnutí ANO umí představit Lubomíra Zaorálka nebo Pavla Bělobrádka. Milan Chovanec je pro Babišovo hnutí nepřijatelný.

Reklama

Doporučované