Hlavní obsah

Hnutí ANO opanovalo největší pojišťovnu, může jednoduše odvolat ředitele

Hnutí ANO ovládlo Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Ve třicetičlenné správní radě má osmnáct zástupců.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda nominovala své zástupce do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. ANO Andreje Babiše tam bude mít většinu a může tak jednoduše odvolat ředitele Zdeňka Kabátka.

Článek

Hnutí ANO Andreje Babiše přebírá vládu nad největší tuzemskou zdravotní pojišťovnou VZP. Poté, co vláda ve středu schválila výměnu svých členů ve správní radě, získá v ní ANO většinu.

Bude mít ve 30členné správní radě VZP osmnáct zástupců.

Nominanti Babišova hnutí díky tomu budou moci jednoduše ovlivňovat chod pojišťovny, která ročně hospodaří s více než 160 miliardami korun. Řešit se bude také pozice ředitele VZP Zdeňka Kabátka.

Toho se už snažilo ANO v uplynulých čtyřech letech neúspěšně odvolat. Teď se ukazuje, že Kabátek nemá ani příliš velkou důvěru ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha.

Právě správní rada může ředitele odvolat. Její jednání se bude konat už příští týden.

Podle poslanců ANO, které ve správní radě sedí a s nimiž Seznam.cz mluvil, není pravděpodobné, že se odvolání Kabátka bude již na první schůzi řešit.

I zástupci opozičních stran očekávají, že se bude nejprve volit předseda a místopředseda správní rady a také členové pracovních skupin. Radu má nově vést zástupce ANO.

Další jednání správní rady se bude konat zřejmě už na konci února. A na něm se bude možná řešit také otázka dalšího působení Kabátka v čele Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Kromě osmi poslanců nominovala Babišova vláda ve středu do správní rady několik poradců současného ministra Adama Vojtěcha nebo bývalého generálního ředitele pro střední a východní Evropu společnosti Microsoft Romana Cabálka.

Reklama

Doporučované