Hlavní obsah

Hnutí ANO ovládne největší tuzemskou zdravotní pojišťovnu

Hnutí ANO ovládne Všeobecnou zdravotní pojišťovnuVideo: Nohl Radek

 

Reklama

Nové členy do správní i dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny bude volit vláda i poslanci.

Článek

Největší tuzemskou zdravotní pojišťovnu VZP čeká velká personální výměna. Své zástupce ve správní či dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny změní vláda i Sněmovna.

Vzhledem k výsledku voleb a způsobu, jakým se řídící orgány obměňují, ovládnou pojišťovnu lidé nominovaní hnutím ANO. Své kandidáty do správní rady VZP musí strany předložit Sněmovně do středy.

Hnutí ANO má mít většinu svých nominantů ve správní radě, která rozhoduje o postu ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ta hospodaří ročně s více než 160 miliardami korun. A tak je otázka, do jaké míry velká obměna v řídících orgánech ovlivní obsazení funkce ředitele.

Už za minulé vlády se totiž politici z hnutí ANO snažili současného šéfa pojišťovny Zdeňka Kabátka odvolat. Jenže pro to nezískali dostatek hlasů. Teď je ale situace jiná.

Navíc se ukazuje, že Kabátek nemá výraznou podporu současného ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

„Pana Kabátka hodnotím neutrálně. Nemyslím si, že je špatný manažer. Určitě udělal některé dobré kroky, ale výsledky VZP se nedají ztotožňovat s jeho osobou,“ řekl Seznamu Vojtěch.

Kabátek nechtěl otázku, zda očekává, že po výměně správní rady skončí, ani slova ministra příliš komentovat: „Domnívám se, že řediteli VZP nepřísluší komentovat v této oblasti vyjádření pana ministra.“

Opozice počet nominantů ANO kritizuje

Do správní rady nominuje deset lidí vláda. Dalších dvacet členů zvolí Poslanecká sněmovna. Celkově má mít tedy hnutí ANO 18 zástupců ze třiceti.

„Vychází se podle poměrného zastoupení stran ve Sněmovně. Nominantů ANO bude až moc,“ řekl předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Hnutí ANO bude mít tedy osm zástupců, ODS tři, Piráti nebo SPD dva. Poslanci budou o jednotlivých jménech hlasovat v dalších dnech.

Za ANO mají být ve správní radě například poslanci Kamal Farhan, Milan Brázdil, Jana Pastuchová, Věra Adámková, David Kasal, Miloslav Janulík nebo Rostislav Vyzula.

Třeba ČSSD bude zastupovat pouze současný předseda správní rady Jiří Běhounek. Piráti nominovali Zdeňka Hřiba a Jiřího Párala, Starostové pak lékaře Karla Zitterbarta.

Dalších deset jmen bude následně schvalovat i kabinet premiéra Andreje Babiše. Ministr zdravotnictví říká, že on sám bude vládě navrhovat odborníky, nikoliv politiky.

„Já bych tam chtěl nanominovat lidi, již jsou odborníci, kteří nejsou jenom lékaři, ale i ekonomové, právníci. Myslím si, že i tento pohled je ve správní radě důležitý. Já bych to nebral tak, že ANO bude mít ve správní radě většinu,“ dodal Vojtěch.

Reklama

Doporučované