Hlavní obsah

Hnutí ANO podpoří Filipa (KSČM) do funkce místopředsedy Sněmovny

Hnutí ANO podpoří Filipa (KSČM) do funkce místopředsedy Sněmovny.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Hnutí ANO podpoří předsedu komunistů do funkce místopředsedy Sněmovny. Činí tak poté, co komunisté znovu potvrdili kandidáta hnutí ANO Radka Vondráčka do funkce předsedy Sněmovny. Předseda KSČM Vojtěch Filip zároveň zopakoval, že strana do vlády s ANO nevstoupí.

Článek

Představitelé KSČM znovu potvrdili podporu pro kandidáta hnutí ANO Radka Vondráčka do funkce předsedy Sněmovny. Hnutí ANO zase na ustavující schůzi dolní komory podpoří předsedu KSČM Vojtěcha Filipa ve volbě místopředsedy Sněmovny. Komunisté by měli dostat také předsednické křeslo v rozpočtovém výboru. Po dnešním jednání představitelů obou uskupení to novinářům řekli předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek a Filip.

KSČM by také chtěla vést sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. Trvá na tom, aby předsednické pozice v těchto kontrolních komisích připadly opozici. „Hnutí ANO to akceptovalo,“ řekl Filip.

Po ustavující schůzi Sněmovny, která se uskuteční příští týden, chtějí dát komunisté představitelům ANO zpřesněné požadavky k programovému prohlášení menšinové vlády, kterou sestavuje předseda vítězného ANO Andrej Babiš. „KSČM nemá žádný zájem vstupovat do vlády s hnutím ANO,“ zopakoval Filip, podle kterého jsou programové rozdíly mezi ANO a KSČM příliš velké. Komunisté zároveň nevyloučili, že za jistých okolností by kabinet tolerovali.

Faltýnek opět zdůraznil, že hnutí ANO nechce jít do koalice s SPD ani KSČM. „My jsme pro to, abychom setrvali v NATO a abychom také setrvali v Evropské unii,“ uvedl po dnešním jednání. KSČM je podle svého programu pro vystoupení ze Severoatlantické aliance, SPD žádá referendum o vystoupení Česka z Unie, což je pro ANO podle Faltýnka nepřijatelné.

Hnutí ANO zároveň znovu odmítlo požadavek bloku ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN na dvě místopředsednická křesla v dolní komoře. Naopak by podle Faltýnka případně mohlo do této funkce podpořit kandidáta ČSSD Jana Hamáčka. S požadavky bloku nesouhlasí ani komunisté.

Reklama

Doporučované