Hlavní obsah

Hnutí ANO vrátilo 700 tisíc od matky dosazeného kandidáta. Nikdo nechce říci proč

Foto: anobudelip.cz

Hnutí ANO, ilustrační snímek.

Reklama

Statisíce poslala hnutí zřizovatelka soukromé školy. Jejího syna, ředitele školy, teď kvůli kampani ve škole prověřuje inspekce.

Článek

Hnutí ANO vrátilo v srpnu finanční příspěvek ve výši 700 tisíc korun, který poslala zřizovatelka Vyšší odborné školy cestovního ruchu a mezinárodního obchodního styku v Praze 7 Zdeňka Bastlová.

Seznam z transparentního účtu hnutí zjistil, že dar přišel v červnu na konto hnutí ve dvou částkách – nejprve se ve středu 13. června objevilo na účtu 500 tisíc korun a o devět dní později dalších 200 tisíc.

Za necelé dva měsíce – 7. srpna – putovala celá částka zpět – i s úvěrovým zhodnocením ve výši 51 korun.

Seznam prošel údaje na účtu od začátku roku a zjistil, že žádného jiného dárce hnutí za celý letošní rok takovým způsobem neodmítlo. Vracely se jenom dary v hotovosti a nespecifikované platby.

Navzdory tomu, že jde o ojedinělý krok, nechce hnutí ANO objasnit, proč se k němu rozhodlo.

„Každý dar si centrála hnutí interně vyhodnocuje a na základě jejího rozhodnutí byl tento dar vrácen,“ uvedl bez dalšího objasnění hlavní manažer hnutí ANO a poslanec Jan Richter.

Důvod, proč byly peníze vráceny, prý nezná ani donátorka Bastlová.

„Z hnutí ANO se mi ozvali, poděkovali mi za dar a slušně se mi omluvili s tím, že ho nemůžou na základě svého interního rozhodnutí přijmout. Víc nevím, ani jsem to neřešila,“ řekla Seznamu podnikatelka.

Vztah mezi Zdeňkou Bastlovou a hnutím ANO tu však je. Seznam ho tento týden popsal.

Jako trojka za hnutí ANO v Praze 7 totiž kandiduje syn dárkyně Bastlové.

Libor Bastl je ředitelem už zmíněné soukromé školy, jejíž je jeho matka zřizovatelkou, a momentálně ho kvůli možnému porušení školského zákona prošetřuje Česká školní inspekce.

Na ředitele a kandidáta ANO v jedné osobě si totiž stěžovali rodiče kvůli letákům, které museli studenti školy v rámci výuky rozdávat a na nichž je také volební agitace pana Bastla.

Podrobněji se o případu dozvíte ve výše přiloženém článku. Leták Libora Bastla je ZDE:

Leták, kvůli němuž prověřuje počínání ředitele školy školní inspekce.

Seznam zjistil, že Libor Bastl se dostal na přední místo kandidátky, aniž by si ho členové organizace v Praze 7 vybrali. Dosadilo ho tam vedení Babišova hnutí, i když Praha 7 nesouhlasila.

„My jsme původně pana Bastla na kandidátce neměli,“ potvrdil lídr ANO v Praze Michal Hašek. „Nicméně naše stanovy umožňují, aby byla kandidátka upravena. Nebylo to ale ze strany organizace Prahy 7.“

Tyto finální úpravy na kandidátkách se v hnutí ANO shodou okolností dělaly právě ve druhé polovině června a zkraje července. Dar od paní Bastlové je na transparentním účtu datován 13. června.

Michal Hašek Seznamu řekl, že jeho organizace se na vedení ANO obrátila a vyjmenovala důvody, proč by Libor Bastl kandidovat neměl. Hnutí posléze částku vrátilo.

„Zřejmě zjistili nebo zvážili, že by ten dar asi nebyl úplně správný,“ dodal Hašek, ale také nechtěl upřesnit, jaké informace mohly stranu k vrácení daru vést.

Řekl jen, že i hnutí ANO v Praze 7 chtělo s Liborem Bastlem řešit stížnost, kterou kvůli jeho kampani ve škole podali na ministerstvo školství rodiče studentů.

„My jsme to s ním chtěli řešit, ale on se k tomu nevyjádřil. A na schůzku nepřišel,“ uvedl Michal Hašek.

Libor Bastl o svém případu komunikuje velmi úsporně i s médii. Poté, co ho Seznam oslovil a nabídl mu prostor k vyjádření, se sice ozval, ale pak už jen řekl, že potřebuje na odpovědi více času. Pak se odmlčel a na zaslané otázky nereagoval.

Libor Bastl před čtyřmi lety kandidoval za hnutí ANO až z dvacátého místa. Hnutí ve volbách v Praze 7 získalo dva mandáty v zastupitelstvu.

Reklama

Doporučované