Hlavní obsah

Hnutí chyběl k úspěchu ve volbách jediný hlas. U soudu napadlo výsledky

Foto: Pro Top Vyočinu

Zdeněk Dvořák, lídr kandidátky a starosta Dolní Cerekve.

Reklama

Koalice Pro Top Vysočinu podala dnes ke Krajskému soudu v Brně stížnost na neplatnost voleb do krajského zastupitelstva Kraje Vysočina. Po sečtení hlasů jí pro zisk mandátů chyběl jediný.

Článek

Koalice Pro TOP Vysočinu, tvořená TOP 09, Klubem angažovaných nestraníků, Korunou Českou s podporou Třebíč občanům podle sčítání získala 7972 hlasů z celkového počtu 159 447 odevzdaných platných hlasů, tedy 4,99978 %. K překročení pětiprocentní hranice a k zisku dvou mandátů v krajském zastupitelstvu jí chyběl jeden hlas.

Dnes proto podala návrh na neplatnost voleb ke Krajskému soudu v Brně.

„Jeden jediný chybějící hlas nemá ve volební historii obdoby. Při podrobném seznámení se s dílčími výsledky voleb dochází k nalezení mnoha nesrovnalostí, které při takto těsném výsledku považujeme za nutné objasnit. Není možné, aby případné drobné pochybení jednotlivce zásadně ovlivnilo volební výsledek,“ uvedl předseda krajské TOP 09 Jiří Blažek.

„Voliči při kontrole zjistili, že v jejich okrsku chybí preferenční hlas, který svému kandidátovi udělili,“ upřesnil Zdeněk Dvořák, lídr kandidátky a starosta Dolní Cerekve. Stížnost se podle něj opírá o další dva okruhy nejasností. „Druhým okruhem jsou okrsky s velkým množstvím neplatných hlasů, kde jak v absolutních číslech, tak v procentech neplatných hlasů dochází k významné odchylce od průměru kraje. Třetí oblastí jsou okrsky s nesouladem v počtu vydaných a odevzdaných obálek.“

V krajských volbách konaných 2. a 3. října uspělo na Vysočině sedm stran či uskupení. Koalici předběžně dohodlo pět uskupení mimo KSČM a hnutí Ano, které volby vyhrálo. V zastupitelstvu, které má 45 křesel, by mohla koalice tvořená ODS se Starosty pro občany, Piráty, KDU-ČSL, Starosty pro Vysočinu (STAN a SNK ED) a ČSSD mít 32 hlasů. Koaliční smlouvu chtějí strany představit do 21. října. Hejtmanem se má stát Vítězslav Schrek z ODS.

Lhůta pro podávání stížností na krajské volby vypršela dnes v 16:00. Brněnský krajský soud ještě před konáním voleb zaevidoval stížnost dvou lidí, kteří se domáhali zápisu do voličského seznamu v Jimramově na Žďársku. Zamítl ji.

Reklama

Doporučované