Hlavní obsah

Hnutí Obraz vyjelo na Slepičí jízdu. Cílem je vymýtit klecové chovy

Klecové chovy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Globus, Penny nebo Kaufland již v minulosti slíbily omezení prodeje vajec z klecových chovů. Aktivisté teď k tomu chtějí přimět další obchodníky.

Článek

Aktivisté organizace Obraz vyrazili do pražských ulic upozornit na problémy klecových chovů nosných slepic. Ve škraboškách rozdávali letáky a vyzývali k podepsání petice. Svoji výzvu donesli také do sídla skupiny Coop.

„Navštěvujeme různé provozovny obchodů, restaurací a kaváren a tam jim předáváme výzvu, aby následovaly své konkurenty, kteří již přijali takové závazky a přestali odebírat klecová vejce,“ informuje Pavel Bursík z organizace Obraz – Obránci zvířat.

Podle Obrazu žijí slepice v klecových chovech v nepřijatelných podmínkách. „Namísto hrabání a čištění se popelením neznají zubožené slepice nic jiného než dráty, o které si odírají peří,“ stojí v petici, kterou již podepsalo padesát tisíc lidí.

„Jsme rádi za tuto iniciativu. Bezklecový chov jsme zavedli v první části našich prodejen již před sedmi lety a věříme, že v krátkém horizontu bude na všech prodejnách,“ řekl mluvčí skupiny Coop Lukáš Němčík.

Plošné omezení klecových vajec je ale podle Němčíka komplikované. „Nejsme řetězec, pokusíme se získat vyjádření od jednotlivých družstev, ale nemůžeme ho dát automaticky, protože neřídíme prodejny,“ vysvětluje Němčík.

Obchodní řetězce Globus, Kaufland, Penny, Tesco a Lidl se již v minulosti zavázaly, že klecová vejce stáhnou z regálů do roku 2025. Nabízet je nechtějí do té doby ani v akčních nabídkách.

Online obchod Rohlík slíbil, že přestane prodávat vejce z klecových chovů už v roce 2019. „Věříme, že potraviny lze dlouhodobě produkovat s respektem ke zvířatům. Věříme, že naši věrní zákazníci takové hodnoty upřednostňují před nejnižší cenou,“ uvedl v prohlášení zakladatel Rohlík.cz Tomáš Čupr.

Podle Zdeňka Mlázovského z Českomoravské drůbežářské unie o žádné týraní zvířat nejde, podmínky v chovech jsou dostatečné a vše je v souladu s legislativou.

Pro samotné chovatele bude finančně náročné přejít z klecových chovů na jiný způsob produkce vajec. Mlázovský tvrdí, že změna není do roku 2025 reálná, a pokud obchodní řetězce opravdu dostojí svým plánům, budou muset odebírat vejce ze zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované