Hlavní obsah

Hnutí za lidská práva požadují odchod Zuckerberga z čela Facebooku

Hnutí za lidská práva požadují odchod šéfů Facebooku.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Skupina hnutí za lidská práva požaduje odchod šéfů společnosti Facebook. Za současného vedení podle nich dochází k podněcování nenávisti.

Článek

Skupina hnutí za lidská práva chce, aby zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg a provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergová odstoupili z vedení společnosti. Reaguje tak na skandály okolo porušování lidských práv z několika posledních měsíců, píše The Guardian.

Dvacet devět hnutí za lidská práva, včetně neziskových právnických organizací jako SPLC, požadují odstoupení obou ředitelů kvůli tomu, že Facebook už několik let „podporuje rozmach bigotství a podněcuje nenávist vůči ohroženým komunitám“. V pondělí odeslali dopis s žádostí o jejich rezignaci.

„Je zřejmé, že nejste schopní reagovat na oprávněné znepokojení ze strany organizací chránících lidská práva,“ stojí v dopise pro Zuckerberga, „je nutné, aby došlo k výrazným změnám nejen ve vnitřní politice firmy, ale i v jejím vedení.“

Hnutí se odvolávala i na článek zveřejněný 14. listopadu v The New York Times o tom, že si Facebook najal PR firmu, která měla za úkol zdiskreditovat jejich kritiky, kteří měli být agenty filantropa George Sorose.

Zuckerberg na článek v The New York Times reagoval tiskovou konferencí na které řekl, že o spolupráci s PR firmou nevěděli. Nakonec se k najmutí firmy Definers Public Affairs přihlásil Elliot Schrage, který ze své funkce šéfa komunikace odstupoval kvůli aféře s Cambridge Analytica.

Hnutí požadují vytvoření nových míst v radě, která mají napomoci diverzifikaci, dále by uvítala vznik funkce ochránce lidských práv. Společnost Facebook by se podle nich také měla omluvit všem organizacím, které zasáhla kampaň PR firmy.

Reklama

Doporučované