Hlavní obsah

Hoď do stroje svetr, vyjede ti šála. H&M recykluje staré šaty

Foto: Flickr

Ilustrační fotografie.

Reklama

Švédský módní řetězec H&M v pondělí odstartoval nový program, který zákazníkům ve Stockholmu umožňuje vyrobit z použitého oděvu nový. Recyklované oblečení si budou moct obléknout už za pět hodin. Cílem je snížit textilní odpad.

Článek

Společnost H&M podniká různé kroky směrem k udržitelnější módě. Nejnovějším z nich je proměna starých oděvů v nové v jedné z poboček ve Stockholmu.

Podle serveru CNN dá maloobchodník spotřebitelům možnost odevzdat použité oblečení, poté jejich starý oděv bude vyčištěn a vložen do stroje zvaného Looop. Ten oblečení rozdrtí na vlákna, která se pak použijí k výrobě nového oblečení.

Úsilí firmy H&M plyne z rostoucího množství textilního odpadu, k němuž řetězce rychlé módy, jako právě H&M, přispívají.

Společnost uvedla, že tento proces recyklace je ekologičtější, neboť dokáže zpracovat více než jeden oděv najednou a nepoužívá při tom vodu ani chemikálie. Někdy prý může být potřeba přidat suroviny z udržitelných zdrojů, ale firma doufá, že se to bude dít co nejméně.

Celý proces recyklace trvá přibližně pět hodin a provádí se přímo před zákazníky. Prozatím si mohou vybrat jeden ze tří druhů oblečení, který má být zhotoven z jejich starého. K mání je svetr, dětská deka a šála. Za recyklaci oděvu si obchod účtuje poplatek 11 až 16 dolarů.

Společnost H&M uvedla, že nový systém je k dispozici pouze ve Švédsku, kde firma sídlí. Odmítla však prozradit, jaké má s rozšiřováním stroje Looop plány do budoucna. Zatím není ani zřejmé, zda nový systém dokáže nějak výrazně zahýbat s množstvím textilního odpadu.

Podle nejnovějších dostupných údajů ze stránek americké Agentury pro ochranu životního prostředí bylo v USA v roce 2017 vyprodukováno 16,9 milionu tun textilního odpadu. Míra recyklace činila pouhých 15,2 procenta a recyklovalo se 2,6 milionu tun látek.

Pro srovnání, ministerstvo průmyslu a obchodu píše v materiálu Politika druhotných surovin, že každý obyvatel Česka „ročně vyprodukuje průměrně 10 kg textilního odpadu, z toho však více než 90 procent není dále využíváno“.

Rychlá móda množství odpadu ovlivnila. „Hodně oděvů není dobře vyrobeno, nebo jsou vyrobeny ze syntetických materiálů, které nelze snadno recyklovat,“ uvedla Jackie King, výkonná ředitelka odboru sekundárních materiálů a recyklovaného textilu.

Společnost H&M si v roce 2013 dala za cíl, že veškeré její oděvy budou do roku 2030 vyrobeny z recyklovaných, nebo udržitelných materiálů. Aktuálně je na 57 procentech.

Stejně jako H&M, tak i další prodejci oblečení, jako například Zara, podnikají kroky k omezení textilního odpadu.

Podobně jako v H&M mohou zákazníci odevzdat použité oblečení, obuv a doplňky ve více než 1300 obchodech Zara. „Velké společnosti, jako jsou H&M a Zara, mohou mít opravdu velký dopad na průmysl a na spotřebitele, pokud budou lídry na cestě ke změnám,“ uvedla Deborah Drew, analytička z výzkumné neziskové organizace World Resources Institute.

V loňském roce společnost Zara oznámila, že veškerá bavlna, len a polyester, který značka používá, budou do roku 2025 ekologické, budou pocházet z udržitelných zdrojů, nebo budou recyklované.

Reklama

Doporučované