Hlavní obsah

Hodili nás přes palubu a teď jim smrdíme. Karviná se cítí šikanovaná

Foto: Profimedia.cz

Lidé v Karviné žijí v nejistotě, zda přežijí a zda zaplatí účty. A zbytek republiky je vnímá jako ty, kvůli nimž nemůže na dovolenou, popisuje zastupitelka.

Reklama

Lidé na Karvinsku jsou už ze situace kolem koronaviru unavení a ve stresu, protože se obávají o svoji existenci. Reakce politiků je proto urážejí. Podle moravskoslezských poslanců jasně pochybila vláda.

Článek

Vykašlali jste se na nás a teď na nás házíte špínu. Taková je podle poslanců z kraje a zastupitelů z Karviné nálada v hornickém městě, které je v současné době nejvíce zasažené epidemií koronaviru. Podle tamní zastupitelky Zuzany Klusové (Piráti) se v plné nahotě ukázaly problémy, které region trápí. A které se nejspíš budou ještě prohlubovat.

„Všichni o tom věděli, ale v podstatě to všem asi vyhovovalo,“ popisuje Klusová. Naráží tím na situaci, kdy celá řada horníků je zaměstnaná u agentur, protože už například překročili maximální věk, dokdy mohou být zaměstnanci státního OKD. Anebo mají dluhy a exekuce a je pro ně proto výhodnější mít zaměstnání s minimálním základem a zbytkem peněz vypláceným formou bonusů nebo diet.

To se jim ale teď stalo osudným, protože řada z nich zůstává doma se 60 procenty běžného základu, což činí třeba osm tisíc korun čistého. Dohodnout lepší podmínky se zatím podařilo s jednou agenturou.

Ve městě proto podle ní roste nejistota, stres a únava ze současné situace. Horníci nevědí, jak dlouho budou doly utlumené, jestli se provoz obnoví naplno a jestli se budou mít kam vrátit. Nejen je proto nadzvedly ze židle některé titulky v médiích, že „Karviná komplikuje cestu Čechů na dovolenou“. „Ti lidé žijí v nejistotě, jestli přežijí, jestli zaplatí nájem a uživí rodinu, a zbytek republiky řeší, že nemůže na dovolenou. Náš region je dlouhodobě negativně stigmatizovaný - a teď ještě tohle. Lidé jsou naštvaní,“ říká Klusová, podle níž je celý region už čtyři měsíce ve stresu. „Zatímco jinde se už opatření ruší, lidé odkládají roušky a oslavují, u nás je pořád situace bezvýchodná. Nikdo neví, jak dlouho to bude trvat.“

„Je to paradoxní situace, zažila jsem ji, když jsem cestovala do Sněmovny z Třince, odkud pocházím. Nastoupíte do vlaku a tam mají všichni roušky a sotva se dostaneme na hranice Moravskoslezského kraje, tak tam jsou lidé bez roušek. Celý region trpí tím, že tam nedošlo dříve k opatřením, ke kterým tam mělo dojít,“ dodává poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL).

Podle poslance Jakuba Jandy (ODS), který zastupuje Moravskoslezský kraj, lidi z regionu štve, že je vláda hodila přes palubu a předstírá, že se nic neděje. „Vláda v čele s Andrejem Babišem, potažmo ministerstva zdravotnictví a financí, tuto situaci podcenila, a proto jsou důsledky takové, jaké jsou. Celé se to obrací na oblast Karvinska a ti lidé za to opravdu nemůžou. Dneska tady pro zbytek Česka vlastně Karvinsko smrdí, není jim po chuti a to je hrozné,“ říká Janda, který už začátkem týdne vyzval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), ať „zvedne zadek a jede do Karviné“.

„Dneska mi zopakoval, že v Moravskoslezském kraji byl. Byl ale v Ostravě, proč nejel do Karviné? Proč nebyl v těch dotčených dolech?“ ptá se Janda, podle nějž vláda zaspala a měla situaci ve svém podniku řešit přísněji a rychleji. „Co udělala Hyundai, co udělala Škodovka? Zavřely továrny. Tady se prostě jelo do poslední chvíle,“ kritizuje Janda postup vlády vůči svému podniku.

„V tom je ten zakopaný pes. Když havíři pracují, jsou z toho peníze. Ekonomika tady převážila nad zdravím a ochranou občanů,“ dodává Golasowská.

Lidi na Karvinsku naštvaly také výroky hygieniků a některých politiků, že horníci nedodržovali opatření, a proto se tam koronavirus rozšířil. Podle Klusové za šíření mohli hygienici, kteří pracovali příliš pomalu. „Lidi nejvíc naštvaly výroky o tom, že horníci chodili na pivo, i když měli být v karanténě. Oni jim ale řekli, že když do 48 hodin nezavolají, tak je jejich výsledek negativní. Ti lidé pak po uplynutí lhůty šli ven do obchodu nebo restaurace. A až další den jim řekli, že jsou pozitivní. Protože nestíhali. Tam tak vznikaly proluky, kdy to ti lidé nevědomky šířili,“ vysvětluje.

Příkladem byl třeba havíř, se kterým Seznam Zprávy hovořily v pondělí. Ten už devátý den čekal na výsledek svého testu, doma zůstával v dobrovolné karanténě. Až včera se mu konečně podařilo spojit s hygieniky, aby se dozvěděl, že jeho test je pozitivní.

Obavu o svoji existenci mají na Karvinsku nejen horníci, ale i tamní firmy, například Lázně Darkov, které kvůli epidemii přišly o zahraniční klientelu, jež se tam jezdí léčit. A v současné době kvůli stigmatu ohniska koronaviru o ně příliš nestojí ani čeští hosté. „Ty lázně nejsou sice tak krásné jako třeba Karlovy Vary, ale je tam výborná rehabilitace a lidé tam skutečně vstávají z vozíků, jezdí se tam léčit z těžkých chorob pohybového ústrojí. Teď jsou v krizi, zastavily investice a nikdo neví, co bude a jaké budou dopady na region,“ dodává Klusová.

Reklama

Doporučované