Hlavní obsah

Hodinky jako umění. Veletrh Umění času ukázal nejluxusnější kousky za statisíce

Podívejte se na ty nejluxusnější hodinky v Česku.Video: Barbora Marková

 

Reklama

Nechat nahlédnout pod pokličku hodinářského řemesla a představit novinky výrobců. To bylo cílem veletrhu luxusních hodinek s názvem Umění času. V historických prostorách Rudolfina se také poprvé udílela cena Zlatá vteřina oceňující významné česko-slovenské osobnosti.

Článek

Na výstavě bylo k vidění přes tři sta exkluzivních hodinek od jedenácti špičkových značek. Předváděli se také samotní hodináři. Návštěvníci tak mohli nakouknout pod ruce hodinářského mistra, šperkaře nebo rytce.

V rámci akce a oslav 100. výročí založení Československa se také poprvé udělila cena Zlatá vteřina, kterou si odnesly tří významné osobnosti. Mezi nejvýznamnější oceněné patřil generálmajor Emil Boček: „Získané ocenění Zlatá vteřina jsem převzal za všechny mé kamarády z odbojových organizací a armády, na které vzpomínám a bohužel nejsou mezi námi. Tato cena je pro mě tak vzácná, že si ji vystavím hned vedle ceny, kterou jsem dostal od Václava Klause,“ řekl.

Vedle posledního letce československé perutě v RAF dostal cenu Zlatá vteřina Petr Skála, který se stará o hodiny na pražském Orloji, a v neposlední řadě také kardiochirurg a přednosta pražského IKEMu Jan Pirk.

„Já si toho strašně moc vážím, protože když stojím vedle pana generála, tak jsem takhle malinký. Ale samozřejmě si toho vážím, je to krásné ocenění a rád bych tomu dostál,“ řekl Pirk.

Veletrh Umění času navazuje na takzvané salony vysokého hodinářství, které mají svou tradici především v Ženevě, Londýně, New Yorku nebo ve Vídni. Svému vzoru večer důstojně dostál, a to nejen díky mistrovské interpretaci skladby Můj domov samotným ředitelem České filharmonie Davidem Marečkem a pianistou Ivo Kahánkem. V sále zazněla také Vltava v podání harfenistky Kateřiny Englichové. Ženy, která kromě řady získaných ocenění měla také tu možnost stát se sólistkou newyorské Carnegie Hall.

„Myslím, že ten večer byl silný i tím, že slavíme založení republiky. Máme sto let a myslím, že tím je ten večer ojedinělý a už se nikdy nebude opakovat,“ zhodnotila akci Tamara Kotvalová, majitelka společnosti Carollinum.

Reklama

Související témata:

Doporučované