Hlavní obsah

Hodně gólů za cenu zdraví? NHL řeší stížnost brankářů, po zmenšení chráničů jsou samá modřina

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Brankáři NHL si stěžují u vedení ligy na výstroj, ve které musí chytat. Po zápase na tělech počítají modřiny, stát v brance je s novými pravidly nebezpečné.

Reklama

V zápasech nové sezony NHL padalo v průměru nejvíce branek za posledních šestadvacet let, nejspíš to nebude náhoda. Vedení soutěže totiž před sezonou zmenšilo výstroj brankářů, jenže těm teď za cenu větší zábavy jde o zdraví: „Zaslali jsme lize fotky modřin, problémy s tím nemá jen jeden tým,“ říká Seznamu český gólman Caroliny Hurricanes Petr Mrázek.

Článek

David Pastrňák se v noci na dnešek blýskl dalším výstavním gólem, Morgan Rielly z Toronta zase jako první obránce po sto letech nasbíral v úvodních pěti zápasech pět bodů. Svůj úplně první v kariéře NHL si v noci připsala i jednička draftu Rasmus Dahlin. V pozadí toho všeho se ale v NHL řeší i mnohem nepříjemnější starosti. Vedení ligy se zabývá dopisem brankářů, kteří si stěžují, že jim v zápasech jde o zdraví.

Poprask, jenž se rychle rozšířil mezi zámořská média, vyvolal po přestřelce v Ottawě (4:7) gólman Philadelphie Brian Elliot. „Na rukách mám tolik modřin, až je to šílené,“ stěžoval si před novináři. A sám inicioval e-mail, který dorazil na půdu vedení ligy, přesněji do schránky viceprezidenta hokejových operací NHL Kaye Whitmora.

V zámořské lize padá v úvodu sezony nejvíce branek za posledních šestadvacet let, v průměru 6,5 na zápas. Jenže radost fanoušků z útočných akcí doslova odnášejí brankáři. Jednou z příčin, proč začalo v lize padat více branek, totiž pravděpodobně je i nařízené zmenšení jejich výstroje o zhruba 2,5 centimetru. Ta teď brankáře prý proti střelám létajícím rychlostí kolem 150 kilometrů za hodinu dostatečně nechrání a může pro ně být i nebezpečná.

„Největším problémem je, že zredukovali pěnovou výplň na chráničích rukou. V praxi to ale vypadá tak, že každá střela, která neskončí v naší lapačce nebo vyrážečce, na nás zanechá stopu,“ říká naštvaný Elliot. Na jeho stranu se postupně přidávali i další brankáři, kteří si fotili modřiny a připojili je k hromadnému e-mailu.

Seznamu to potvrzuje i český gólman Petr Mrázek, také on po tréninku i zápasech počítá na těle modřiny. „Máme je na rukách, ramenou a občas i na žebrech. Chrániče ramen, rukou a vesta jsou teď více na tělo, takže mezi nimi a tělem není místo, které by puk trochu ztlumilo,“ napsal Seznamu Mrázek.

„Mně osobně ta menší vesta i vyhovuje, přijde mi, že mám rychlejší ruce. Jenže je problém, že se udělaly změny, které nejsou dostačující, aby nás to nebolelo. Přijde mi trošku zvláštní, že se vyměnily vesty před sezonou. Přijel jsem na tréninkový kemp a řekli mi: Chytej v tomhle! Nikdy předtím jsem neměl možnost si to otestovat,“ dodává český gólman s tím, že v minulosti po zápasech modřiny nemíval. A když, tak jen výjimečně.

„Mezi chráničem a rukou teď není žádný vzduch, takže puk trefí chránič a zároveň i kost a svaly. To proto, že tam nemáme žádnou pěnu. Střely prostě jdou přímo do rukou a s tím nesouhlasím,“ čílí se i Elliot.

Ředitel hokejových operací Whitmore popřel, že by v minulosti gólmani modřiny neměli. Sám v NHL odchytal 155 zápasů. Zároveň ale dodal, že stížnost brankářů liga musí začít brát velice vážně. Dokonce připustil, že by k úpravám chráničů mohlo dojít. „Nechceme, aby brankáři byli při své práci potlučení. Nechceme vidět gólmany, kteří se bojí jít do brány chytat puky,“ prohlásil Whitmore konkrétně.

„Pokud se chrániče upraví tak, aby to nebolelo, budu spokojený. Ale abych byl upřímný, zatím se nám liga vůbec neozvala, takže nevíme, co se bude dít. I my (z Caroliny) posílali fotky s modřinami. Není to problém jednoho gólmana, slyšel jsem, že to v NHL řeší více týmů,“ říká Mrázek.

Reklama

Doporučované