Hlavní obsah

Hodnota bitcoinu raketově roste. Kdo nakoupil před rokem za 10 tisíc korun, má dnes pětkrát tolik

Proč hodnota bitcoinu dramaticky roste? A co způsobuje poptávku? Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Virtuální měna zažívá zlaté časy. Jen za poslední měsíc její hodnota poskočila o polovinu – na víc než dva tisíce dolarů. Bitcoin roste o stovky dolarů za den.

Článek

Když před sedmi lety programátor Laszlo Hanyecz zaplatil za dvě pizzy 10 tisíc bitcoinů, měla transakce hodnotu 41 dolarů. Od té doby se ale dost věcí změnilo a z dnešní perspektivy si Laszlo pořídil nejdražší pizzu v historii.

Kdyby si programátor tehdy všech 10 tisíc bitconů nechal, byl by z něj milionář. Za každý by dnes dostal víc než dva tisíce dolarů.

Foto: Bitcoin.com

Graf hodnoty bitcoinu (22. května 2017).

Hodnota bitcoinu, uměle vytvořené elektronické měny, skokově roste poslední týdny. Jde klidně o stovky dolarů denně. Důvodů masového zájmu je víc. Mezi ty hlavní patří fakt, že ho jako oficiální platidlo začne uznávat Japonsko a 1. července i Austrálie. Uvažuje o tom dokonce i Rusko.

Bitcoin je tak zvaná kryptoměna. Elektronické, uměle vytvořené platidlo, které funguje na základě šifrovaného kódu a které je směnitelné za skutečné peníze. Bitcoin se nakupuje podobně jako cenné papíry – na burze, kterých je celá řada a jsou dostupné online. Existují také speciální bitcoinomaty, které fungují jako běžné bankomaty.

Video: Jak se s bitcoinem zachází a kde ho získat.

S bitcoinem jde platit v některých obchodech nebo restauracích. Jeho důvtip spočívá v tom, že jde o platidlo, které nepodléhá kontrole žádného státu nebo dokonce úřadu.

Chod bitcoinového systému zajišťují tisíce počítačů, které jsou rozmístěné po celém světě. Každý počítač nese stejnou informaci a je tak v podstatě nezávislý na zbytku. Kdokoli by se pokusil nějak se systémem manipulovat nebo ho vypnout, neuspěje, protože neexistuje jedna centrální řídící jednotka.

Laszlův nákup za bitcoiny je první zdokumentovanou transakcí touto elektronickou měnou. Proběhl 22. května 2010.

Jestli se i za dnešní ceny stále vyplatí do bitcoinu investovat a kdy se růst zastaví a bublina splaskne, si poslechněte v rozhovoru ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované