Hlavní obsah

Babiš je jen špička ledovce. Je nutné zakročit, říká europoslankyně

Foto: vláda.cz

Problém je, že Andrej Babiš dlouho neakceptuje, že je ve střetu zájmů, snaží se to skrýt. Je mnoho takových firem, nejen v Česku ale i v jiných členských státech, říká Monika Hohlmeierová.

Reklama

Ve středu se na plénu Evropského parlamentu opět do centra pozornosti dostalo Česko, respektive střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Více řekla v rozhovoru pro SZ německá europoslankyně Monika Hohlmeierová.

Článek

Proč chcete nyní odhlasovat novou rezoluci, která hovoří o střetu zájmů českého premiéra, když jste v podobném znění odhlasovali už rezoluci v červnu? Co má být jejím hlavním sdělením?

Tím hlavním důvodem, proč přicházíme s rezolucí, je fakt, že Evropská komise publikovala konečný audit týkající se střetu zájmů českého premiéra. Andrej Babiš ale stále tvrdí, že ve střetu zájmů není, přestože to Komise jasně řekla. Důležité pro nás je ale i obecný rozměr, požaduje, aby byly evropské fondy rozděleny spravedlivě, legálně a férově. A neměli by z nich profitovat oligarchové.

Co byste z připravované rezoluce zdůraznila jako hlavní problém? Podle toho, jak jsem text četla já, jde hodně o pasivitu českého státu…

Ano, to je jeden z hlavních problémů, který vnímáme. Není zde dostatečný mechanismus, který by předcházel střetu zájmů. Celý ten auditní a kontrolní systém je natolik komplikovaný, že ve skutečnosti nikdo pořádně neví, kdo dostává kolik peněz.

Foto: Profimedia.cz

Německá europoslankyně Monika Hohlmeierová.

Další problém je, že Andrej Babiš dlouho neakceptuje, že je ve střetu zájmů, snaží se to skrýt. Je mnoho takových firem, nejen v Česku, ale i v jiných členských státech, které nejsou transparentní. Náš poslanecký klub (EPP) se snaží prosadit elektronický kontrolní systém, který by ukazoval finanční toky z fondů Evropské unie.

Když se ale podívám na konkrétní příklad Agrofertu, nejedná se o jednu společnost, ale o konglomerát s více než dvěma sty firem. A jsou to členské státy, na kterých je zodpovědnost za vyplácení peněz. Kontrolovat toky peněz, které navíc pochází z kapsy daňových poplatníků, do stovek firem pro nás není možné. Proto chceme, abychom těžili z dnešní digitální éry a viděli, kdo je skutečný vlastník firem, do kterých se posílají peníze. Právě to je záležitost českého premiéra, kterou se náš výbor dlouhodobě zabývá. Máme spoustu důkazů, materiálů i výpovědí, které dokazují, že Andrej Babiš je skutečným vlastníkem Agrofertu. Samozřejmě to ale není směřované jen na Česko, chceme, aby systém fungoval všude po Unii.

Vy jste byla opravdu nedílnou součástí celého toho auditního procesu ohledně střetu zájmů českého premiéra, jak byste popsala svou zkušenost?

Určitě víte, že to pro nás nebylo úplně jednoduché. Členovi výboru Tomáši Zdechovskému vyhrožovali, o mně se píše, že jsem sama zkorumpovaná nebo mám sama střet zájmů, ale já nevlastním ani žádnou firmu. Míra nenávisti, která byla namířená proti členům europarlamentu, byla nepřijatelná.

Monika Hohlmeierová

Německá europoslankyně z poslaneckého klubu lidovců je šéfkou Výboru pro rozpočtovou kontrolu, který se již více než dva roky zabývá střetem zájmů českého premiéra Andreje Babiše v případě čerpání eurofondů. Evropská komise v dubnu vydala konečnou zprávu o auditu, jenž střet zájmů potvrzuje. Výbor se tak rozhodl vyvolat v europarlamentu hlasování o rezoluci, která upozorňuje mj. na nečinnost českého státu a požaduje po Evropské komisi vytvoření transparentnějšího a lepšího systému kontroly.

V březnu 2020 byla Hohlmeierová členkou unijní inspekční mise do České republiky. Skupina europoslanců, včetně dvou českých zástupců (Mikuláše Peksy a Tomáše Zdechovského), v ČR vyšetřovala možný střet zájmů Andreje Babiše. Návštěva europoslanců vzbudila kontroverzi poté, co český premiér označil německou političku za „pomatenou“ a české europoslance za „vlastizrádce“.

Co jste se v průběhu těch dvou let naučila o Česku a českém systému?

Za ty dva roky jsem potkala opravdu hodně lidí, od politiků, novinářů až po zemědělce. Co jsem vypozorovala, že tu existuje určitý tlak ze strany politické reprezentace na státní úředníky nebo lidi, kteří pro ně pracují. Pokud se tedy nechovají zcela podle přání vlády. A zvlášť pokud se jedná o záležitosti Agrofertu. Byla jsem ohromená mírou agresivity. To pro mě bylo nové. Jak už jsem říkala, nebylo s námi zacházeno příliš dobře a chování některých politiků, zvlášť Andreje Babiše, bylo až hulvátské.

Na druhou stranu chování úředníků bylo vždycky velmi korektní. Přestože nám na některé otázky nechtěli odpovědět, chovali se slušně. Mluvili jsme také s novináři, které považuji za velmi statečné a otevřené. Uměli nám skvěle říct na základě své expertizy, kde je přesně problém.

Myslíte, že reakce na přítomnost europarlamentní delegace v Česku byla ze strany Andreje Babiše tak ostrá a negativní proto, že ve skupině byli i dva čeští europoslanci, že šlo o vnitropolitický boj?

Nemyslím. Podle mě reakce byla taková, protože výbor a vyšetřovací delegace trefily do vosího hnízda. A protože problém fakticky analyzujeme.

A na základě vaší zkušenosti, myslíte si, že jde o problém Agrofertu a Andreje Babiše, nebo hovoříme o problému českého systému?

Jsem si jistá, že problém je širší. Zasahujeme jen špičku ledovce. Protože ukazujeme jen omezený počet případů, vlastně my vidíme jen omezený počet případů. Nicméně vzhledem k tomu, že se stále řeší dlouhodobý rozpočet EU, jsme opravdu uprostřed debaty o distribuci unijních peněz. Máme navíc velkou podporu europarlamentu, který se snaží poukázat na problematiku oligarchů, nejen v Česku, ale třeba i v Maďarsku nebo Německu. Tak aby fondy pro malé a střední podniky nečerpali miliardáři a oligarchové, ale opravdu malé a střední podniky.

Budete mít tedy podporu europarlamentu u této konkrétní rezoluce?

Ano. Tím jsem si naprosto jistá.

Víte něco o českých europoslancích z frakce Renew Europe, kteří kandidovali za hnutí českého premiéra?

No ti budou pravděpodobně proti nebo se zdrží. Celkový výsledek ale neovlivní. Musím ale dodat, že já osobně nemám žádný problém například s kolegyní z výboru Martinou Dlabajovou. Chováme se k sobě naprosto korektně a její práce si cením. Uznávám, že má velmi obtížnou pozici. Většina europarlamentu je ale jasná.

Reklama

Doporučované